При пълно разделение между управляващи и опозиция и дълги дебати бе приет новият правилник на Столичния общински съвет. Той беше приоритет на кметицата Йорданка Фандъкова и управляващите в лицето на ГЕРБ/СДС и "Обединени патриоти" в Съвета още от началото на новия мандат, а разработването му отне над половин година.

Очаквано, той бе гласуван с подкрепата само на представителите на управляващата коалиция. Според тях той дава повече прозрачност, яснота в процедурите, повече контрол на районните кметове и синхронизиране с променените закони. 

Според опозицията в лицето на БСП, "Демократична България" и независимия Борис Бонев обаче той е "недемократичен", "пълен с излишни норми", "мачкащ опозицията".

Противно на това как се приема правилник на парламента или по принцип правилници на големи институции, от ГЕРБ/СДС приеха, че ще се гласува цялостния проект за нов правилник, а няма да се обсъжда точка по точка. Само отделни предложения на съветници бяха четени един по един. Заради това голяма част от дебата не бе конкретно върху правилника, а за начина на създаването и гласуването му.

Според общинарите от ГЕРБ по-голямата част от опозицията не си е направила труда да внесе предложения в процеса на работа. Както "Демократична България", така и Борис Бонев остро възразиха на това и посочиха промените, които са предлагали от миналата година насам. От ДБ подчертаха, че от ГЕРБ изтъкват някои от техните предложения - районните кметове да отговарят на въпроси на СОС, както и за по-бързо преминаване към публикуване на документи в машинно-четим формат.

"Искате чрез процедурни хватки да забавите работата и накрая да кажете - не се работи. Как в частния сектор някой ще иска минимум 5 дни да се запознае с работата си? Нека мързелът не е оправдание!", възмути се Георги Георгиев.

Той визираше една от ключовите промени, според което времето, с което общинските съветници от опозицията имат, за да се запознаят с докладите в СОС, се намалява от 5 на 3 дни. Според опозицията целта на това е да се затрудни работата им.

"Това се прави, за да няма възможност и опозицията, и гражданите да се запознаят с тях", отбеляза Бонев. "Поехте многократно ангажимента, че ще си промените начин на работа, за по-отворен СОС и СО, улеснена комуникация между граждани и администрация. Затова очаквахме смела промяна и качествена промяна, пълноценно, а не фасадно гражданско участие."

Той настоя и да се гледа на отделно заседание правилникът, но предложението му беше отхвърлено. Всъщност систематично бяха отхвърлени всички предложения на Бонев, сред които да се махне спадащото мнозинство в комисиите (заради което решения могат да се вземат с едва 5-ма съветници от иначе 15-членна комисия), насрочването на извънредни заседания без аргументи, дигитализирането на документите на СОС (възможно най-бързо, а не в дълъг срок, както предвижда планът на ГЕРБ). Както и изравняване на правата на независимите като Бонев с тези на политически групи в състава на Съвета.

"Затвърждава се неравното третиране на общинските съветници, членовете на политическите групи носят повече права. Да нямам право на политическа декларация в началото погазва правата ми да защитавам гласа на хилядите след мен", подчерта той.

Калановски от ДБ даде пример и за откровени противоречия - например промяната, която предвижда лимитирано време за отговори на администрацията, в същото време ограничаване на броя отговори в
едно заседание. "Автоматично това прави времето невъзможно да бъде спазено", отбеляза той.

В добавка стана ясно, че управляващите си оставят възможност заседания да се провеждат онлайн, както се прави сега заради COVID-19.

"Изключително опасно е, когато ви хрумне да се провеждат онлайн заседания. Сега е заради ситуацията на световна пандемия. По принцип да можем да провеждаме такива заседания, без ясни критерии, е тактика гражданите и опозицията да бъдат държани далеч от работата на СОС. Тази публичност вас ви плаши, затова предлагате подобен тип изменения", подчерта Бонев.

Председателят на СОС Елен Герджиков отбеляза, че няма как да бъдат обвинявани в страх от публичност, когато заседанията се излъчват онлайн през най-голямата социална мрежа "Фейсбук". Той многократно заяви, че няма никакъв смисъл от отлагане на гласуването днес.

"В група вие постоянно обяснявахте "Ама г-жа Фандъкова няма да направи така"… ние говорим за кмета, затова правим тези правила, те са за г-жа Фандъкова в частност. Не знам дали разбирате какво правим тук", коментира Методи Лалов, лидер на групата на ДБ.

Карлос Контрера от ВМРО, както обикновено, атакува опозицията заради оплакванията ѝ за работната група, създала новия правилник.

"Идеята на тази работна група е все пак да се постигне консенсус по някои въпроси. Явно тази работна група е била възприемана като чиновнически апарат, да запише едни предложения и в зависимост от кого са дошли, да ги определя като предимно добри или предимно лоши. Ако махнем "мачкане на опозицията", нищо няма да остане от тези изказвания", подчерта той, и добави, че и негови предложения са били отхвърляни.

Според Тома Белев е недопустимо СОС да няма собствен архив, както предвиждат предложенията на ГЕРБ, а да ползва този на Столична община.

"Ние нямаме собствен архив… все едно Народното събрание да няма собствен и всички протоколи да са в Министерския съвет", отбеляза той. "Селски общини имат по-добри правилници от нас."

В края на дебата Бонев подчерта, че всичките "заявки се оказаха празни обещания".

"Отново, за пореден път, така както за последните 15 години, откакто ГЕРБ е на власт, вие се държите по един изцяло комунистически, недемократичен и тоталитарен начин", заяви той.

"Тоталитарният начин на водене на заседание би предполагал да не ви давам думата…. Право на обяснение има по един представител на политическа група, въпреки това ви дадох думата", отбеляза Герджиков.

"Нарушавате правилника, когато ви хрумне и както ви е удобно, сам признавате", суфлира Лалов.

В крайна сметка управляващите единодушно подкрепиха проекта, от БСП гласуваха "против" и "въздържал се", а от ДБ отказаха да участват в гласуването.