Данни от разузнаването, според които Русия може да е изплащала бонуси на талибани, не са били потвърдени и няма доказателства, че такива възнаграждения са довели до смъртта на военни, заявиха вчера най-високопоставените цивилни и военни ръководители на Пентагона пред американския Конгрес, цитирани от Ройтерс.

Това е само единична информация, която не е категорична и не е потвърдена, каза армейски генерал Марк Мили - председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, пред комисията по въоръжените сили на камарата на представителите. Изявлението му беше съзвучно с това на министъра на отбраната Марк Еспър.

Еспър каза, че неговите военни командири за пръв път са чули за такива бонуси през януари, а той лично е прочел разузнавателен доклад по въпроса през февруари, предаде Асошиейтед прес. Министърът на отбраната изтъкна, че информацията е била възприета сериозно, но засега не е потвърдено, че е достоверна.

Мили и Еспър заявиха, че проучват данните и ако е необходимо, САЩ ще дадат съответен отговор.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп - републиканец, който работи за изграждане на по-топли отношения с Москва, омаловажи значимостта на разузнавателните данни и отрече да е бил осведомен по въпроса, преди информация за това да бъде публикувана в медии миналия месец, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.