„Предлагам бюджетът на ЕС да бъде в размер на 1,074 трилиона евро“, заяви днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Той говори на извънредна пресконференция, свикана точно една седмица преди срещата на върха между ръководителите на страните от Общността в Брюксел.

Предложението на Мишел е същото като от февруари. Основа за него са близо двегодишните му разговори с ръководителите на 27-те страни членки.

Всъщност става дума за компромисен план.

В огласената днес сума не е включен Фондът за възстановяване на стойност 750 милиарда евро. Причина са все още съществуващите големи разногласия по него, по-точно колко от парите да бъдат като заеми и колко като грантове.

Тази сума обаче е част от предложения от Еврокомисията бюджет, който е от 1,85 трилиона евро.

Бюджетът на ЕС е за периода 2021-2027 г.

Ако се брои предложеният от Шарл Мишел бюджет, Планът за възстановяване и устойчивост на Европа ще бъде на обща стойност 2,364 трилиона евро. Освен бюджета от 1,074 трилиона и Фонда за възстановяване от 750 милиарда, има и 540 милиарда евро, договорени от финансовите министри като спасителен пакет за икономиките.

Това прави 17 на сто от брутния национален доход (БНД) на Общността.

Същевременно Шарл Мишел смята, че е необходимо да бъдат запазени ребатите, или отстъпките от бюджетните вноски да се запазят за Германия, Нидерландия, Австрия и Швеция.

Председателят на Европейския съвет предложи и въвеждането на нови данъци върху пластмасата, цифровите дружества и въглеродните емисии. Събраните по този начин средства следва да послужат за собствени приходи на ЕС.

Предлага се също така създаването на резерв за Брекзит в размер на 5 милиарда евро. Парите са предназначени за най-засегнатите от излизането на Великобритания страни и сектори в ЕС.

Обвързване с върховенството на закона

Друго предложение на Шарл Мишел е отпускането на средства от бюджета да бъде обвързано със състоянието на върховенството на закона. Този въпрос също ще бъде обсъден на Европейския съвет на 17 и 18 юли.

„Решенията за спиране или ограничаване на плащането на бюджетни средства за страните от ЕС с проблеми в тази област трябва да се взимат с квалифицирано мнозинство от Съвета на ЕС и с оценката на Европейската сметна палата (ЕСП) и Еврокомисията“, каза още Шарл Мишел.

По отношение на свободата на медиите ЕС няма да си затваря очите. Този въпрос е сред основните за бъдещето на ЕС. Мишел предлага финансиране на проекти, свързани със законността, медийното разнообразие и борбата с дезинформацията.