БСП обвини властта, че й е забранила събора на Бузлуджа и обяви, че затова ще се събере на протест на жълтите павета. А в отговор от ГЕРБ заявиха, че трудно удържат на свой ред хората си, защото президентът Румен Радев ги обидил, нарекъл ги мутри и ги изгонил навън.

Сюжетът се разигра от парламентарната трибуна, където последователно соцлидерката Корнелия Нинова и депутатът от ГЕРБ Тома Биков се изявиха от името на групите си - като продължение на реакциите след вчерашния протест срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев в центъра на София. 

"Вчера властта ни забрани да проведем традиционния събор на левицата на връх Бузлуджа. Добре, ще го направим на жълтите павета в София пред МС. Ще го направим като национален митинг и нека всички, без значение от партийните си интереси, се обединим. Не става дума за личните ни рейтинги, а за България", зададе тон Нинова. 

Поводът - местният щаб за действия против разпространението на коронавируса е излязъл с препоръка да не се допуска традиционната сбирка на левицата на историческия връх. А от полунощ на 10 юли заради резкия скок на регистрираните заболели от вируса министърът на здравеопазването забрани събирането за празненства и събори на открито на повече от 30 души.  

Нинова обвини управляващите, че са създали "мафиотско-олигархичен модел на управление, управлявате със страх, но страхът не дава бъдеще".

"Днес премиерът прехвърли отговорността за случващото се в държавата върху НСО. Твърде елементарно, г-н премиер. Отговорността е ваша", каза тя и обясни, че симпатизантите на БСП ще излязат отново на протест "не просто в защита на президента, а за спасяването на България". 

Отвърна й веднага Биков: 

"Не сме в състояние да удържим хората си, на които българският президент каза, че са мутри и ги изгони вън. Къде навън, това са граждани на България- възмути се Биков. -

Тези хора заслужават уважението на българския държавен глава и той трябва да поднесе своите извинения, защото ги обиди. Нашите избиратели.

Аз не отговарям за вашите, но нашите избиратели са 1 млн. души и тези хора са част от България. Те имат същите права като президента, с тази разлика, че нямат имунитет..."

По-рано днес се разбра, че ГЕРБ организира "протест в защита" на правителството, като се очаква да бъдат докарани хора от страната. 

"Призовавам ви да положим всички заедно усилия довечера да не се стигне до ексцесии и провокации. Нека всеки изрази мнението си в рамките на закона", каза още Биков.

После обяви, че ГЕРБ няма да насъсква никого срещу БСП или друга политическа сила: 

"Ние трябва да поставим много ясна граница. България е демократична държава и тя трябва да се управлява от политици, и то от политици, които са спечелили мнозинството от доверието на българските граждани. Със сигурност ще има и недоволни, това е част от демокрацията.

Когато някой се опитва да получи властта през "задния вход", не през това да спечели доверието на граждани, а през някакви опити за революции, когато се говори как в Сърбия било много хубаво, защото там полицията набила протестиращите, това не е хубаво.

Това означава, че това общество е крайно разделено, че хората са смразени помежду си, че се делят на твърди ядра. Ако искате да постигнете това в България - ние сме против. Ние не желаем хората да се мразят помежду си."

Размяната на декларации бе обобщена от водещия заседанието на парламента зам.председател и лидер на НФСБ Валери Симеонов: 

"След тези остри политически изказвания - дезинфекция на трибуната!"