Президентът Румен Радев поиска оставката на началника на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев във връзка с изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк „Росенец“ и настоя за отмяна на тези писма.

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Това се случва малко, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че именно службата е пратила вчера до различни институции - МВР, Военноморските сили, "Морска администрация" и др., решение, с което се иска забрана на достъп по море, а и по суша, до парк "Росенец", където се намира т.нар. летен сарай на Ахмед Доган.

Държавният глава открива предвидената в закона съгласувателна процедура във връзка с оставката на началника на НСО, съобщиха още от "Дондуков" 2.

На въпрос на Клуб Z  дари Радев е знаел за искането за ограничаване на достъпа по море и суша до парк "Росенец", от президентството заявиха, че държавният глава не упражнява оперативен контрол върху дейността на НСО и не е имал информация за изпратените писма от службата.

По-рано през деня от ГЕРБ поискаха оставката на ген. Станчев - но заради поведението на гардовете от НСО във вторник, когато Христо Иванов акостира с лодка на плажа до имението, обитавано от почетния председател на ДПС. Поискаха и уволнението им. Че гардовете са от НСО пък потвърди самият Радев на следващия ден - в сряда, след като преди това от службата отказаха да кажат дали лицата от видеото с Христо Иванов са техни служители.  Държавният глава тогава обяви, че е назначил вътрешна проверка по случая. Заяви още, че ще поиска тричленната комисия, която решава кои лица, за които данни, че са застрашени, да бъдат пазени от НСО. Тя се състои от началнита на службата, председателя на ДАНС и главния секретар на МВР, като по правилник решенията в нея се взимат с обикновено мнозинство - тоест с 2 гласа. Тези решения не подлежат на обжалване.