"След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и декларативният отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред Президента на Републиката волята си да се оттегля от длъжността Началник на Националната служба за охрана."

Това се казва в изявление на ген. Красимир Станчев, началник на Националната служба за охрана (НСО), чиято оставка поиска днес и президентът Румен Радев.

Повод стана случаят с т. нар. летен Догансарай, като днес премиерът Бойко Борисов оповести, че по искане на НСО се завардва акваторията около парк "Росенец". Публична тайна е, че на службата й е вменена охраната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който пък прекарва летата си в парка - недостъпен от години за непоканени от Доган гости. 

Във вторник съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и компания акостираха на брега до имота с лодка, последва спречкване с гардове на НСО. Премиерът Бойко Борисов пък днес заподозря, че това е било сценарий, а всички участници - и Иванов, и гардовете, нарече артисти.

Заради случката за събота се организира "масово плажуване" край имота, който би следвало да е публична държавна собственост - каквито са всички плажове. Организацията предвижда "акостиране" по море на ивицата край резиденцията.

Борисов обяви новината за заповедта на НСО на извънреден брифинг, в който участваха и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министрите на вътрешните работи и на транспорта - Младен Маринов и Росен Желязков. Според участниците в брифинга, всички служби и администрации, които имат отношение към охраната на района, са получили вчера искането за ограничаване на достъпа до него. 

С изявлението си днес, ген. Станчев на два пъти намеква, че те са оповестили оперативна информация, свързана с охраняеми лица, с политически цели.

"НСО стриктно се придържа и към принципа си да не разкрива каквато и да било информация – пряко или косвено, свързана с охраняеми лица, независимо от многократните опити тази позиция да бъде компрометирана чрез разкриването на такава информация от представители на държавната власт. В НСО хора с имунитет няма", заявява той.

Ето цялото зявление на ген. Станчев:

Воден от разбирането, че безкомпромисното прилагане на буквата на Закона за Националната служба за охрана, на Правилника за неговото прилагане и приложимото към дейността на НСО законодателство за защита на класифицираната информация и най-вече от принципа, че специализираната военизирана Национална служба за охрана е деполитизирана институция, отказвах да бъда въвличан в политическа аргументация и отклонявах публично всеки опит за политическо въздействие върху Службата.

По същността на своята дейност НСО охранява представителството на българската държавност, излъчено от българския народ. НСО пази българската държавност, независимо от качеството, стойностите и възгледите на представляващите българския народ. НСО е неизменен съществен елемент от системата за защита на националната сигурност на Република България и такава ще бъде.

За съжаление и въпреки откритите призиви непосредствено след встъпването ми в длъжност на 30 септември 2019 г., не бе проявена политическа воля за промени в Закона за НСО, които да позволят да бъдат осъществени вътрешни трансформации на Службата и тя да се превърне в по-ефективна, ефикасна и действена държавна охранителна служба. Държа да подчертая, че недостатъците на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го прилагат.  

През изминалите дни и седмици името на Националната служба за охрана, служители на НСО и лично моето име, многократно бяха замесвани в контекста на политически мотивирани и публично аргументирани ходове на участници в политическия процес. С публичното си поведение Националната служба за охрана показа, че може да прилага законодателството именно такова, каквото е сътворено от политическото представителство.

НСО стриктно се придържа и към принципа си да не разкрива каквато и да било информация – пряко или косвено, свързана с охраняеми лица, независимо от многократните опити тази позиция да бъде компрометирана чрез разкриването на такава информация от представители на държавната власт. В НСО хора с имунитет няма.

След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и декларативният отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред Президента на Републиката волята си да се оттегля от длъжността Началник на Националната служба за охрана.