Трети пореден антиправителствен протест събра близо три хиляди души в центъра на София. В събота вечер демонстрацията бе насочена и срещу полицейското насилие и след 23 часа все още продължаваше. Няколко хиляди души се събраха към 20 часа пред сградата на Министерския съвет. И скандираха "Оставка", "Мутрите вън".

Малко след 21 часа се появи и група мъже, които демонстрираха отлична хореография, виждана на футболни мачове. Струпаха се точно пред централния вход на Министерския съвет, но група доброволци застана между тях и полицейския кордон с цел да възпре евентуални опити за съприкосновение с униформените. 

 

Огромен брой полицейски служители направиха защитен кордон между протестиращите и сградата на правителството.

Фотографка, която по време на протеста търсеше височини, за да направи кадри на протеста, като дори успя да се покатери на перваза на прозорците над входа на Партийния дом, а после и да слезе по стената обратно.

В петък вечерта два протеста блокираха центъра на София. А след 20.30 часа възникна и спречкване с полицията, когато привържениците на ГЕРБ се разотиваха и се насочиха към автобусите си. Днес от МВР обявиха, че сред протестиращите срещу кабинета имало провокатори. Но в същото време е започнала и вътрешна проверка за неправомерно използване на полицейска сила.

"Вчера станахме свидетели на провокации, които целяха да създадат хаос и да ни лепнат мръсен етикет. Снощи в късните часове на протеста полицията брутално пребиваше хора пред Министерски съвет, както може да видите във видеото. Това е престъпно и зверско. Това не трябва да бъде нашата държава", казаха по-рано проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, които наричат себе си "Отровното трио".

Демонстрацията тръгна малко след 17.30 часа от сградата на президентската институция, след това шествието премина през Народното събрание, Орлов мост и се върна обратно пред Министерския съвет. По пътя си спря пред сградата на МВР, където имаше засилено полицейско присъствие, както и пред Съдебната палата. През останалата част от маршрута охрана почти не се забелязваше. 

 

Чуваха се скандирания "Оставка", "Мафия", "ДПС позор - оставка и затвор", издигаха се саморъчно направени плакати.

Има огромно полицейско присъствие. Много от протестиращите и служителите на МВР не носят предпазни маски. Към момента ситуацията е спокойна. Единственият инцидент бе хвърлена бомбичка, от която е пострадал леко полицай, съобщи бТВ.

Ето и накратко хронологията на съботния протест

Протестът бе обявен за 17,00 часа, когато първите хора започнаха да се събират пред президентството. Той трябваше да се проведе под мотото:

"Да защитим демокрацията от ботушите на властта, за да кажем "НЕ" на полицейското насилие и провокацията на управляващите".

Малко след 18,00 часа от МВР разпространиха съобщение, че в петък вечерта силите на реда са били инструктирани многократно да не превишават правомощията си и да се спазва дистанция, така че да не се допусне сблъсък между двата протеста. Изявлението е в резултат на появилите се любителски кадри в социалните мрежи, които показват как полицията брутално пребива протестиращи по време на протеста снощи. На това ГЕРБ отговори със снимка на ранен полицай.

Ситуацията се промени когато сред протестиращите се появиха групи, които явно търсеха агресия и започнаха да мятат бутилки с вода по нас,  предмети, някои пръскаха със спрей. В този момент трябваше да използваме сила, но независимо от това до  последно държахме да няма наранени хора“, казаха още от МВР.

Около 19,00 часа протестиращите в „Триъгълника на властта“, които скандираха познатите лозунги: „Мафия“, „Гешев – позор“ и „Оставка“ тръгнаха по бул. „Цар Освободител“ към парламента. Оттам шествието пое по обичайния си маршрут – Орлов мост, а после – НДК.

Около 20,00 часа протестът мина пред сградата на МВР със скандирания „Убийци“.

Към 20,30 часа демонстрантите отново бяха на Ларгото между сградите на президентството, правителството и парламента.

В 22,30 часа премиерът Бойко Борисов направи изявление от дома си, в което съобщи, че няма намерение да подава оставка и призова протестиращите да пазят полицаите. Иначе неговата глава била дебела и "можете да я чупите, колкото искате.

Протестът продължаваше мирно и след 23,00 часа.

Протести във Варна и Бургас

Читател на Клуб Z - г-н Попов, изпрати и снимки от Варна, където също се провежда протест. 

Около 200 души протестираха и в Бургас, съобщи агенция "Фокус".