Безпрецедентно: в централата на БСП се събраха социалисти за свикан с подписите на 1/3 от членовете Национален съвет - предимно смятани за представители на опозицията на лидерката Корнелия Нинова. Сбирката смени и първоначалния си дневен ред заради ситуацията в страната. Обаче започна без Нинова, която е в кабинета си и твърди, че пленум няма, защото съпартийците й не са събрали нужния кворум, заседанието е нелегитимно и не може да взима решения.

"Днес пленум няма, има сбирка по интереси", заяви Нинова.

И призова членовете на БСП в изявление, разпространено от пресцентъра (съобщение за свикания пленум нямаше - б.р.):

"Не допускайте модела на управление да превземе БСП."

"Не допускайте личните, корпоративни, обслужващи модела на управление интереси да превземат партията."

По думите й е показателно, че на събранието, свикано от опозицията й, е допусната "проправителствената агенция ПИК". 

"Държавата е в институционална криза. Хората са по улиците на страната в желание за промяна. Да се занимаваме с вътрешно-партийни въпроси днес е безотговорно към народа и държавата", заявява още председателката на БСП -  "Днес сме призвани да спасяваме България от този модел на управление. Знам, че сте почтени хора, отдадени на каузата. Бъдете здрави, силни и мъдри, бъдете сред хората, бъдете техният глас", завършва тя.

И припомня, че преди месец е предложила "на същите другари всенародна подписка за вот на недоверие и организиране на протести". "Те отхвърлиха това предложение и направиха друго - да се състои национална кръгла маса с ГЕРБ." 

Уставът на левицата позволява пленум да бъде свикан от членовете му и без лидерът или ръководството да са съгласни. За да има заседание обаче трябва да се съберат минимум 93-ма представители на органа. Според Нинова това не е било факт - събрали се 72-ма. Затова и не се е присъединила.

Първоначално поисканият дневен ред беше по вътрешно-партийни теми - за годишния отчет и бюджет на БСП, около който текат скандали в партията, промени в комисията, която ще подготвя избора на нов председател на БСП - чрез пряк вот от членовете за първи път, обсъждане на начина, по който се взимат решения в БСП, обсъждане на внасяне на вот на недоверие срещу правителството. 

Събралите се обаче днес на "Позитано" 20 социалисти са го променили в началото на сбирката си. 

Преди заседанието на пленума, обявено от Нинова за нелегитимно, лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев заяви: 

"Идвам на редовно свикано заседание на НС на БСП. То има важна задача: цялата страна се тресе, има очевидна криза в управлението, десетки хиляди граждани протестират на улицата и е важно БСП да заяви къде се намира и какви са политическата ни линия и поведение."

"Още вчера, по време на заседанието на Софийската градска конференция, изразих идеята да отправим призив към нашите членове и симпатизанти да подкрепят протестите, да се включат в тях. Радвам се, че ръководството на БСП е подело моята идея. Наред с това предстои внасяне на вот на недоверие от БСП, което е най-силният политически парламентарен инструмент. Предложих да призовем гражданите да излязат пред Народното събрание по време на дебатите и да подкрепят този вот", заяви още той. 

По-рано тази сутрин Нинова направи и изявление от "Позитано" 20 в този дух, който Станишев казва, че е бил негова идея оп предишния ден. Тя призова социалистите да участват в протестите срещу властта, да бъдат пред Народното събрание, когато левицата внесе вот на недовение срещу третия кабинет "Борисов" тази седмица - на тема корупция и т.н. (Нинова не спомена главния прокурор Иван Гешев, призивите за чиято оставка също са част от исканията по време на протестите. За това говори и президентът Румен Радев, а Гешев го обвини в показване на Конституцията и разделението на властите - б.р.)

Според Станишев обаче БСП не е заявила ясно къде е и каква е нейната позиция. "Първият и главен въпрос на днешното заседание на НС на БСП е политическата ситуация в страната. Виждаме, че организатори на тези протести са политически сили със свой дневен ред. Но ние и досега не сме заявили къде е БСП и каква е нейната позиция. Има анонимна декларация от пресцентъра от петък, но няма заявена позиция на НС или на Изпълнителното бюро на БСП. И това е първото нещо, което трябва да направи пленумът днес", заяви.

"За да бъдем ние алтернатива на безобразията на ГЕРБ, на този начин на ръчно управление на държавата, заобикалящо институциите, ние трява да покажем, че уважаваме собствените си институции вътре в БСП. Нашата партия има традиции, а уставът е еднозначен, той не подлежи на трактовка и свободни интрепретации. Има събрани подписи, трябва да се събере заседание и затова съм тук", посочи още бившият премиер.

Депутатът Кръм Зарков пък написа във фейсбук защо не е на свикания от опозицията в БСП пленум: 

"Винаги съм се отнасял уважително към различните мнения в БСП. Често съм се вслушвал в тях. Но да предизвикаш вътрешнопартийна интрига точно сега, когато хора от всякаква възраст и от всички политически цветове се борят за правова и свободна от корупция държава е неразбираемо, неприемливо и вредно за социалистите. 
Мястото на БСП е на площада пред президенството - в подкрепа на искането за оставка на правителството и на главния прокурор, а не в кулоарите на "Позитано". Аз ще съм там, а не на "пленум"."