Малко преди старта на четвъртия пореден ден на антиправителствени протести, с искания и за оставката на главния прокурор Иван Гешев, главният секретар на МВР Ивайло Иванов излезе с обръщение към демонстрантите - да не се поддават на емоцията, адреналина и провокациите. Защити подопечните му полицаи и попита какво налага те да бъдат замеряни с бомбички и бутилки. 

Както е известно, двама души влязоха в болница след като бяха бити oт униформените при протеста в петък, когато се стигна до размирици. Един от тях е 21-годишният студент в Хага Евгений Марчев, който е категоричен - че не е провокирал агресия. Подобни разкази има и от други пострадали протестиращи.

"Не мога да коментирам конкретни изявления, разбирам родителите и момчето. Дали е така, не мога да кажа. Истината ще бъде доказана. Когато полицаите сгрешат, си носят отговорност", заяви комисарят, като в същото време изрази съмнение, че състоянието на младежът е толкова тежко, щом сам е напуснал днес "Пирогов".

В петък бе организиран и митинг в подкрепа на управлението - с участници структурите на ГЕРБ от страната.

Още тогава стана ясно, че в редиците на протестиращите има внедрени провокатори. Такива имаше и на протеста снощи, но те бяха изолирани от доброволци, организирани от т. нар. Отровно трио - Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Велислав Минеков. Доброволците застанаха на първа линия - между кордона от полицаи пред централния вход на Министерския съвет и младежите, показващи умения по футболна хореография от трибуните, с което може и да са предотвратили евентуален сблъсък с полицията.

Снес по повода Иванов заяви: "Самите хора от протеста вчрта казаха че има провокатори, те сами ги изведоха. Това че не се потвърдиха техните подозрения е друг въпрос".

Главният секретар заяви още, че го "боли" като гледа коментарите в социалните мрежи. Обвиненията били "безпочвени".

"Те (полицаите) не са отдушник на вашите емоции. Полицаите стоят, те ги замерят с бомбички и с бутилки. Защо? С какво са виновни полицаите? Разбирам че не всички хора са такива, но нека полицаите не са отдушник на агресията на протестиращите", заяви още.

Униформените не можело да се отдръпнат и да оставят институциите без охрана.

"Не можем да оставим хората безнаказано да вършат престъпления, да вършат погроми", посочи още.