Български студент, който учи в Хага, в момента се намира в тежко състояние в “Пирогов”. При участието си в протеста в петък вечер, той е бил обект на полицейско насилие. От полицията обясниха, че униформени се проверяват за превишени права.

Още снощи в социалните мрежи се разпространиха кадри от брутални сцени, в които  униформени ритат и пребиват участници в протеста по жесток начин и без съпротива от другата страна.

Родителите на 21-годишния Евгени Марчев го издирват цяла нощ. Откриват го в Трето районно.

Първите думи на сина ми бяха: "Мамо не можеш да си представиш колко са ни били… губих съзнание на три пъти". Лицето му беше отекло. Гадеше му се“, разказа пред бТВ майката на бития младеж, която е лекар. 

Линейка, въпреки настояванията на родителите, е извикана чак на сутринта, свидетелстват те.

В „Пирогов“ установяват, че Евгени има комоцио.

"Той е бил в първите редици и са почнали да ги бутат отзад, а те са поели негативите. Каза: "Татко те ме пребиха." Има синини", споделя баща на пострадалия.

С комоцио в „Пирогов“ след протестите е настанен и още един млад мъж.

От полицейско насилие се оплаква и Живко Джамяров. Стоял встрани на протеста заради пандемията. Според него сред множеството е имало провокатори. А на въпрос към полицаи защо не ги спират, те се нахвърлили върху него.

"Свалям си маската, давам личната карта и когато си я подавах, се нахвърлиха върху мен, заградиха ме, почнаха да ме блъскат в кръг. Скриваха друг техен колега, който ме дърпаше за паласките и с юмрук ме удряше. Казваха: сега ще видиш какво ще се случи“, разказва пред бТВ Живко.

В интернет се разпространява и клип, на който се вижда как полицай бие човек, качен в полицейска кола - его го и него:

Според вътрешния министър Младен Маринов при протест не може да няма пострадали, нещо като лош късмет, "попаднали са в ситуация".

"Разговарях с Балтов… При един такъв сблъсък, няма печеливши, попаднали са просто в ситуацията", твърди Маринов.

Униформените са били инструктирани да не използват сила срещу демонстрантите, казаха от МВР.

Оттам представят и трима ранени полицаи. Според тях имало провокатори, които търсели насилие.

"До последно държахме да нямаме никакво оборудване. За да не се нагнетява напрежение между нас и протестиращите. А реално протестиращите срещу нас бяха жени и деца, млади хора - дошли, които не търсеха насилие, но имаше групи - доста добре видимо от наша страна, които търсеха насилие… Търсеха конфронтация и в момента, в който, как да кажем, ескалира това напрежение, ние бяхме длъжни да упражним насилие", казва Кирил Петков, от Специализираните полицейски сили.

 

"Изведнъж почнаха към нас да летят някакви предмети, води, стъклени бутилки. Счупени са ми пръстите. Пострадах, докато опитвахме да осигурим изтеглянето на автобусите", споделя Троян Златков, СПС.

"Аз също пострадах – бях ударен от стъклена бутилка. Дори виждах човека, който ми хвърли тази бутилка, но до последно държахме да не настъпваме, да няма наранени хора. Почнаха бутилки да хвърлят, със спрей ни напръскаха“, добавя Илия Гърков, Специализирани сили към СДВР.