Увеличение на пенсиите догодина ще има, заяви социалният министър от служебния кабинет Йордан Христосков, който днес представи в Министерския съвет отчета за мандата си.

Министърът обясни, че увеличението ще бъде с 2,4% при спазване на т.нар. швейцарско правило, което предвижда индексиране на пенсиите с 50% от осигурителния доход и 50% с нивото на инфлацията.

Христосков обаче предупреди, че някои социални плащанияз а 33 млн.лева ще бъдат застрашени, ако не бъде приета актуализацията на бюджета.Социалното министерство няма да променя условията за пенсиониране на военните и полицаите, като по този начин ранното пенсиониране остава в сила.

"В т. нар. базов вариант за консолидирания държавен бюджет за 2015-а година има предложение пенсиите да се увеличат с 2,4% - т.е. да се игнорира дефлацията. Дори да не игнорираме дефлацията, отново ще има повишение на пенсиите, но това е по-благоприятният вариант, на който ние сме се спрели. При наличие на дефлация този показател да се игнорира от формулата за индексиране на пенсиите", обясни Христосков.

"Аз съм съобщил, включително и на заседание на Надзорния съвет на НОИ - да разработват бюджета за държавното обществено осигуряване за следващата година с 2,4% увеличение на пенсиите, тъй като нарастването на осигурителния доход за 2014 година се очаква да бъде с 4,8%", каза още социалният министър.