Иван Гешев реагира в туитър на обявеното днес ново досъдебно производство по Глава първа от НК - за престъпления срещу Републиката.

Въпреки че вътре се споменават по същество само разговори на Васил Божков с Огнян Стефанов и БСП депутата Александър Паунов, очевидно Гешев вижда и друг основен заподозрян:

Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията – Радев, подкрепи бегълците от правосъдието.

Малко по-късно главният прокурор си допълни мисълта. Новото е, че пак се обърна към Васил Божков по прякор:

 

На 11 юли той пък написа:

"Обединителят на нацията“ за пореден път си позволи да наруши независимостта на съдебната власт и да окаже груб натиск върху Прокуратурата на Република България. С това си действие Радев наруши Българската Конституция, уреждаща разделението на властите!"

На запитване на Клуб Z, от прессекретариата на държавния глава заявиха:

"Медийното правосъдие на главния прокурор оставяме без коментар"

Що е то държавна измяна

Естествено държавната измяна, както и "нарушение на Конституцията" са двете опции, които са допуснати в самия основен закон за предсрочно прекратяване на мандата и дори разследване на президента и вицепрезидента.

Клуб Z напомня какво пише там:

Чл. 103.

(1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

(2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.

(3) Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.

(4) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.