Новакът в Първа лига ЦСКА 1948 и ЦСКА-София излизат един срещу друг още в откриващия кръг на новия шампионат в Първа лига, планиран да започне на 7 август. Стартът бе отложен с две седмици заради зачестилите положителни проби за COVID-19 в българския футбол.

Двубоят вероятно ще се играе на стадион "Васил Левски" - засега без публика.

Първият кръг предлага и пловдивско дерби между "Ботев" и "Локомотив" в "Коматево". "Левски" приема "Берое", а шампионът "Лудогорец" гостува на "Ботев" (Враца).

Жребият бе теглен днес в базата на БФС в "Бояна". В края на тази седмица са баражите за Първа лига: "Дунав" (Русе) - "Монтана" и "Царско село" - "Септември" (София). Победителите в тях ще играят елита. Процедурата премина с тези двойки.

Първият кръг

"Славия" - "Черно море"

"Ботев" (Враца) - "Лудогорец"

"Ботев" (Пловдив) - "Локомотив" (Пловдив)

"Левски" - "Берое"

"Дунав" (Русе) или "Монтана" - "Арда" (Кърджали)

"Царско село" или "Септември" (София) - "Етър"

ЦСКА 1948 - ЦСКА-София

Традиционно в жребия участва Димитър Пенев. На излизане от залата той коментира пред журналисти, че очаква победа на "старото ЦСКА над новото ЦСКА". Новото ЦСКА ще коментирам, когато го видя на терена, добави Стратега, навършил в неделя 75 години. По думите му казусът с двата клуба, носещи името ЦСКА, трябвало да се реши преди време.

Добрин Гьонов, изпълнителен директор на ЦСКА 1948, коментира, че двубоят ще се играе на стадион "Васил Левски" - най-малкото заради домакинството на неговия клуб. Призова за търпимост между привържениците на двата отбора, тъй като доскоро те са били заедно и са подкрепяли един отбор.

Гьонов каза още, че мачът с ЦСКА-София ще предизвика огромен интерес, но лично за него "по-емоционален" ще е този срещу "Левски". Директорът не подкрепи "Левски" и ЦСКА-София в спора им за тв правата с БФС и Кирил Домусчиев. Според него по същия начин се разпределяли парите за клубовете в Англия, Германия и Испания.

Програмата - още не е готова по дати и часове, предвижда сблъсъци ЦСКА-София - "Лудогорец" и "Левски" - ЦСКА 1948 в шестия кръг. Това вероятно ще е през септември, ако първенството върви по график и не се налагат прекъсвания. 

"Лудогорец" приема "Левски" в 11-ия, а в 13-ия е дербито между ЦСКА-София и "сините". 

Припомняме, че и новото първенство ще премине по съкратена процедура - заради кратките срокове, паузите заради националните отбори (ще бъдат повече) и Евро 2020 догодина. Във втората фаза отново ще се изиграят по пет кръга, а не десет, според формата на БФС.

Жребият за първия кръг на Втора лига

“Струмска слава” (Радомир) - “Царско село” (Сф)/“Септември” (Сф)

“Дунав” (Русе)/“Монтана” - “Витоша” (Бистрица)

“Хебър” (Пазарджик) - “Пирин” (Благоевград)

“Янтра” (Габрово) - “Кариана” (Ерден)

“Септември” (Симитли) - “Литекс”

“Созопол” - “Добруджа”

“Лудогорец” II - "Миньор" (Пепник)

“Спортист” (Св) - “Локомотив” (София)

“Локомотив” (Горна Оряховица) - “Нефтохимик”