Една от основните причини, поради които преговорите за новото правителство се проточиха толкова дълго, е фактът, че ГЕРБ и Реформаторският блок (РБ) имат общо 107 депутати в парламента. Първите взеха 84 мандата, а вторите 23. А за мнозинство, като е известно, трябват поне 121.

Факт е, че е най-добре ако имаш зад себе си повече от половината от всички 240 депутати. 107 мандата обаче никак не са малко, особено в конфигурацията на сегашния парламент. И мрънкането на герберите и реформаторите вече идва в повече.

Със 107 депутата може да се избере правителство. Достатъчно е само да се съберат поне 121 депутати за кворум, а след това голяма част да не участват в гласуването. Политическата ситуация е такава, че дори БСП и ДПС, които до скоро - поне на думи - бяха най-върлите опоненти на ГЕРБ, са настроени положително към това България да не остава без правителство. Така че от тях може да се очаква, ако не да гласуват в негова подкрепа, то поне да не пречат на избирането му. Това, разбира се, ще бъде съпътствано с дълги речи от парламентарната трибуна, в които ще се обясни колко конструктивна е настоящата опозиция и колко неконструктивна беше предишната в лицето на ГЕРБ. Дори обаче БСП и ДПС да гласуват вкупом против новото правителство това пак няма да е пречка за неговото избиране. Социалистите имат 39 мандата, а движението 38 или общо 77. 

Избрано веднъж, правителство със 107 мандата зад гърба си, ще бъде почти непоклатимо. За гласуването на законите също е необходимо обикновено мнозинство. Само когато президентът наложи вето се изисква то да бъде отхвърлено от 121 депутати.  Не е трудно да се предположи, че президентът Росен Плевнелиев едва ли ще налага често вето на законопроектите, идващи от правителството на ГЕРБ и РБ.

121 депутати са необходими и за да се гласува вот на недоверие на правителството. Те също ще бъдат много трудно събрани от опозицията. Както вече стана ясно БСП има 39, а ДПС 38 или общо 77. С ББЦ (14) и АБВ (11) бройката набъбва до 102. Ако случайно "Атака" с нейните 11 депутати отново реши да влезе в един отбор с ДПС сборът възлиза на 113.

Вярно, ако Патриотичният фронт със своите 19 депутати подкрепи вот на недоверие срещу правителството той ще мине и кабинетът ще падне. Защото гласувалите за вота ще станат 132-ма. Много трудно обаче НФСБ ще гласува заедно с "Атака". Отношенията между бившите съпартийци - меко казано - не са особено добри. Трудно е да се повярва и, че Фронтът като цяло би влязъл в лагера на ДПС.

В сметките трябва да се калкулират и неизбежните отлюспени депутати, за които също не е сигурно, че ще бъдат противници на правителството. Този парламент вече влезе в историята с това, че започна да се люспи още преди да се е конституирал. Това стана, след като Анна Баракова се отдели от партията на Николай Бареков.

Заради всичко това ще е най-добре, ако ГЕРБ и реформаторите прекратят опитите да се съюзят с Фронта и АБВ по т.нар. формула "2 плюс 2". И герберите, и реформаторите би трябвало да са наясно, че открит съюз с тези две формации ги злепоставя. Патриотите са неприемливи за ЕС, а лидер на АБВ е президентът Георги Първанов, бивш лидер на БСП.

Бойко Борисов, Радан Кънев, Меглена Кунева, Божидар Лукарски и сие просто трябва да се стараят да не дразнят прекалено много Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. И безоблачното бъдеще на правителството им ще е гарантирано.