Нов медиен закон, "за да няма съмнение в медийната ни среда", подготвя властта, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на среща с министърката на отбраната и лидер на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер.

Тя е на посещение в България, а срещата се проведе веднага след заседанието на коалиционния съвет, след който Борисов съобщи, че няма да подава оставка, а коалицията е решена да управлява до редовните парламентарни избори напролет.

От казаното от премиера пред германската му гостенка се разбра, че въпросният медиен закон се подготвя под егидата на посланиците на Германия и САЩ. 

"Сега заедно подготвяме и един медиен закон в парламента, за да няма никакви съмнения в чистотата на медийната ни среда. Направили сме така, че под егидата на немския посланик и американската посланичка... за да няма след това никакви коментари по темата", каза Борисов, като част от срещата се предаваше на живо във фейсбук профила на премиера.

Повече подробности по същество какво се подготвя в медийния закон нямаше. В официалното съобщение от Министерския съвет за срещата няма и дума за подготвяните промени. В съобщението се изтъква задоволството на Борисов и Анегрет Крамп-Каренбауер от "ползотворното двустранно сътрудничество", като за пример се посочва партньорството в началото на пандемията от COVID-19 в Европа. Тогава благодарение на отличната съвместна работа с федералното министерство на отбраната Германия се снабди с предпазни средства, произведени от български фирми. "Искам да ви благодаря най-сърдечно, че България ни подкрепи в продукцията на защитните облекла и маските, това много ни помогна. Сътрудничеството ни е много важно, защото само заедно можем да преодолеем последствията от тази криза", подчерта Анегрет Крамп-Каренбауер, цитирана от правителствения пресцентър.

Срещата бе, преди Борисов да замине за Съвет на заседание в Брюксел.

Това е втори подобен разговор на институциите с посланици. През миналата седмица членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) се срещнаха с посланика на САЩ у нас Херо Мустафа и с посланика на Германия Кристоф Айххорн. "По време на разговора бяха обсъдени предизвикателствата пред регулатора при упражняване на неговите правомощия, както и предстоящото изменение на Закона за радиото и телевизията, свързано с ревизираната Директива за аудио-визуални медийни услуги", съообщиха от СЕМ. Двамата посланици потвърдили изразеното и пред Комисията по културата и медиите в парламента при среща с членовете й предложение да споделят експертния потенциал на своите държави с България.

Към момента има две работни групи за медийното законодателство - в Министерството на културата и една към председателя на медийната комисия в НС Вежди Рашидов. Първата цел е да се преработи действащият Закон за радиото и телевизията, за да се въведат изискванията на европейската директива за за аудио-визуалните медийни услуги. Това трябва да се случи до есента на 2020 г. Самият Рашидов пък през миналата седмица внесе промени в ЗРТ в парламента, които обаче след това скоропостижно оттегли - заради недоволството на журналисти и общественици, които искат оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.