МВР вече знае кои са полицаите, заснети в клиповете с полицейско насилие по време на гражданските протести срещу правителството и главния прокурор миналия петък.

Съобщението дойде днес от пресцентъра на вътрешното министерство, като в него униформените са описани като "използвали физическа сила по време на протестите". Става дума за видеото, на което се вижда как полицаи влачат и удрят хора в близост до колоните при Министерския съвет. Ден след случая се разбра, че едно от битите момчета е студентът в Хага Евгени Марчев, който бе настанен в "Пирогов" със сериозни травми. В следващите дни хората на протестите посветиха на Евгени и плакати, и поздравления, и пожелания за бързо възстановяване. 

От МВР съобщиха още, че тече дисциплинарна проверка. За това се знае от миналата седмица, когато директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев я обяви и добави, че тя ще продължи до 30 дни. Това е срокът, записан в закона. Сега от МВР твърдят, че в рамките на следващата седмица се очакват и резултатите от проверката.

До приключване на дисциплинарната проверка установените полицаи "няма да изпълняват задължения по обезпечаване на обществения ред" - тоест няма да бъдат на терен. 

"Проверката е възложена на комисия от ръководни служители на дирекцията. Комисията е изискала и анализирала необходимите материали. Продължава активното събиране на доказателства за изясняване на фактическата обстановка", става ясно още от съобщението днес. 

"Събраните материали ще бъдат изпратени на районна прокуратура по компетентност", добавт от МВР. 

Освен от колоните до Министерския съвет, имаше и други сигнали и клипове с данни и съмнения за неправомерни действия от страна на полицаи. На едно от видеата, публикувани в социалните мрежи, се вижда как униформен удря човек, който вече е качен в полицейска камионетка. Другият популярен случай е с Димитър Педев, който също бе настанен в "Пирогов" с наранявания, а според семейството му нищо не помни от случая. Там също тече проверка, а самият Педев е обвинен за хулиганство. По тези случаи нова информация от МВР няма.