Докато МВР твърди, че извършва проверка за полицейско насилие в петък вечерта, когато кадри на очевидци показаха, меко казано, силови арести точно под колоните на сградата на Министерския съвет, във фейсбук се появиха още обявления, свидетелстващи за отношението на униформените в онази нощ на протести.

Тази сутрин пък Нова тв излезе с позиция относно един от задържаните, който впоследствие бе приет в спешното отделение на "Пирогов" - 29-годишния Димитър Педев. Оттам апелираха за "справедливо и бързо разглеждане и решаване на делото по повдигнатото обвинение срещу" техния служител.

Публично известен е и случаят, пак от същата вечер, с 21-годишния студент в Хага Евгени Марчев, който също като Педев бе настанен в "Пирогов" след побой.

"Като един от лежащите зад колоните на ЦУМ"

Снощи във фейсбук се появи подробен разказ на Антон Николов за още полицейско насилие в петък. Младежът твърди, че е "един от лежащите зад колоните на ЦУМ", също е бил задържан и описва какво е видял.

Публикуваме го без съкращения:

"Като един от лежащите зад колоните на ЦУМ мога да потвърдя всичко, което родителите на Евгени разказват, както и разказите на очевидци и видеоклипове.

Има още неща, които се случиха, но не стават ясни от кадрите на очевидци.

Това са имената и щетите/подигравките, поднесени им от органите на "реда" (извинявам се, ако объркам нечие име/фамилия).

Тони Костадинов - пукната скула и разрязана подмишница до такава степен, че имаше нужда от многобройни шефове - най-вероятно влачен през счупени стъкла. Беше поставен извън редицата на задържани и беше накаран да се намести сам, лазейки по лице с белезници на ръце зад гърба.

Евгени Марчев - беше в безсъзнание, когато ме задържаха и сложиха до него. Впоследствие, когато се събуди, се оплакваше от ужасни болки в гърдите и цяла нощ не можеше да диша или да лежи. Беше откаран в "Пирогов" 10-11 часа след нанесения му побой.

Жоро Георгиев - бит по цялото тяло и напръскан с лютив спрей в лицето, СЛЕД като беше неутрализиран (сложени белезници и лежейки по очи).

Цветелина Цветкова - Дърпана по адски груб начин, хвърлена на пода с белезници и ръце зад гърба, посрещайки цимента по глава, което довежда до цицина и рана на челото й плюс разбит нос. Нанесени са й няколко удара в тила, вследствие на което имаше хематом зад лявото ухо. Беше снимана с личния телефон на един от служетелите на "реда", тъй като беше облечена спортно (спортно бюстие и клин). Кой не обича гърди? 

Кристиан - беше в такова състояние, че едвам ходеше. Беше хвърлен като чувал върху мен при ареста му.

Нито един от нас не се съпротивлявал при арест и не е посягал на униформен!!

Пребиват гражданите, които им плащат заплатите с техните данъци, след което се опитват да им лепнат обвинения." 

Апел

За случаите на Марчев и Педев разказаха техните родители. Марчев пожела сам да напусне болницата преди ден въпреки препоръките на лекарите да остане за наблюдение. На Педев пък вчера бе повдигнато обвинение за хулиганство по чл. 325, ал. 2 от НК. В тази връзка днес Нова тв публикува позиция, озаглавена: "Апелираме към справедливо и бързо разглеждане и решаване на делото по повдигнатото обвинение срещу нашия служител Димитър Педев".

В нея се казва също така: 

"Във връзка със случая бихме искали изрично да заявим, че ръководството и целият екип на NOVA не толерират каквито и да било форми на насилие от и срещу граждани. Апелираме към справедливо и бързо разглеждане и решаване на делото по повдигнатото обвинение срещу нашия служител, като вярваме, че ще бъдат взети предвид и безпристрастно разгледани всички факти и обстоятелства."

МВР проверява, проверява

В защита на униформените през изминалите няколко дни се обяви професионалното ръководство на полицията - главният секретар на МВР Ивайло Иванов и директорът на СДВР Георги Хаджиев. По случая се изказа и министърът на вътрешните работи Младен Маринов - битите може би били "попаднали в ситуация".

Иванов все пак заяви, че ще има проверка на твърденията. Но в същото време подчерта, че щом Марчев е излязъл по собствено желание от болницата, значи състоянието му не може да е било толкова лошо. Заяви още, че го "боли" от всичко, което се публикувало в социалните мрежи, но голяма част от тези публикации били фалшиви новини. 

Вчера пък Хаджиев апелира да се даде време на ръководството на столичната полиция да провери каква е обективната истина. Данните били много, а още преглеждали всички камери.

Припомняме, че самото МВР пусна кадри от петък вечерта, за да онагледи посегателства над униформените, като при тези кадри бяха използвани и записи от уличните камери в района.

Вчера пък от "Демократична България" поискаха с протест пред прозорците на МВР оставката на Младен Маринов.