Австрия за първи път издаде сертификат за раждане, в който вместо мъжки или женски пол, фигурира "интерсексуален". Това стана възможно след четиригодишна процедурна битка и в момент в който редица страни дават документи за самоличност с опция "друго" в графата пол, освен мъжки или женски, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Алекс Юрген, който е интерсексуален - понятие за човек, роден с атипични хромозоми или полови характеристики, е първият получател в Австрия на сертификата за раждане, в който е записан като "интерсексуален". Той казва, че е много щастлив от случилото се и се радва, че законът и правителството го признават като интерсексуален.

Редица американски щати, както и страни като Германия, Пакистан и Непал позволяват на хората да изберат трета опция за пол в официалните документи. Повечето хора, възползващи се от тази възможност, избират в документите за самоличност да се изпише в графата пол латинското X или пък думата "различен". През 2019 г. Алекс Юрген също получил това право, но продължил да настоява за изписване на "интерсексуален".

Той смята, че трябва да бъде отменено и изискването интерсексуалните да преминават медицински преглед за техните полови белези, за да могат да бъдат законово признати като "нито мъж, нито жена".

Друга европейска страна - Нидерландия - обмисля да премахне графата пол от личните карти до 2025 г. и да ограничи ненужната регистрация на пола там където това е възможно.