Над 1200 души са се подписали под петиция, която настоява за оставка на председателя на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов (ГЕРБ). В петък подписката бе внесена и в парламента с копия и до председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, нейните заместници, шефовете на парламентарни групи, както и до комисията по култура.

"Все едно е да отида и аз поискам оставката на всеки един университетски преподавател. Кой ще ми забрани на мен свободата на словото. Това не е добре за тези, които реват за свобода на словото. Защо на мен ми се забранява на мен да говоря свободно? Не е честно. Явно свободата на словото е само за  тях. Мен са ме избирали с избори, аз не съм парашутист."

"Не може в крайна сметка да ме обичат всички, аз не съм любовница на целия свят“, заяви пред Клуб Z Вежди Рашидов и добави, че има по-важна работа. 

Инициатор на петицията е университетският преподавател проф. Георги Каприев. 

"Причината за искането е дългогодишното скандално поведение на г-н Рашидов, а конкретният повод - писмото му във в. "Труд" отпреди няколко седмици, образец на цинизъм, невежество, бруталност и нецивилизованост", пише той. 

И продължава:

"Петицията е инициирана от мен на 9 юли 2020 г. и е подкрепена до следобеда на 16 юли 2020 г. от 1281 български граждани, представители на всички поколения и етноси, носители на различни политически, естетически и светогледни възгледи.

Подписали са академични фигури, писатели, художници, архитекти, театрални, музикални и кино дейци, преводачи, учители, журналисти и т.н. – високо авторитетни творци с изключителен принос към българската култура и съществена значимост за нея. Заявилите съгласие с петицията заслужават респект и тяхната позиция несъмнено изисква размисъл."

В писмото се отбелязва още, че цели 218 души от подкрепилите петицията са решили да не показват името си в интернет. 

"Това са реални личности, засвидетелствани чрез ID номерата до техните подписи, проявили обаче страх да се заявят поименно. Страх от какво в нашето така демократично общество? Да не би от преследване и репресии? И от страна на кого?", посочва проф. Каприев. 

Пред Клуб Z Вежди Рашидов, председател на парламентарната комисия по култура и медии и бивш културен министър, заяви, че не може да бъде обичан от всички.  

"Какво значи това? Нищо. Може ли така да се говори, какво значи искам?! Той не иска, други ме искат. Не може в крайна сметка да ме обичат всички, аз не съм любовница на целия свят. Негова е волята, нека да внесе. И второ, много важно… едва ли за мен това е най-важното нещо на света. Догодина правят 70 години, трябва да правя хубава изложба. Имам доста работа", коментира той.    
 

Преди две седмици писмо за оттегляне от всички комисии в Столичен общински съвет, в които участва като експерт, изпрати и проф. Александър Кьосев. Причината за оставката отново бе публикацията на Вежди Рашидов във в. „Труд”.

Оттеглянето на проф. Кьосев е заради липсата на реакция от страна на Столичния общински съвет, която той приема като мълчаливо съгласие с обидното изявление на председателя на Комисията за култура и медии към Народното събрание.

Позиция в защита на проф. Кьосев и проф. Ивайло Дичев излезе и Софийският университет "Св. Климент Охридски". Във въпросния текст на депутата двамата са наречени "някакви културолози, пришили си професорски звания, каквито днес се раздават наляво и надясно".

"Категорично протестираме срещу всякакви намеци за „пришиване“ на професорски звания и раздаването им „наляво и надясно“, тъй като по отношение на Софийския университет те са напълно безпочвени и тиражирането на подобни твърдения уронва престижа на Университета, както и честта и достойнството на наши уважавани колеги, получили международно признание", се казва в позицията на СУ.