Не ми минава през главата, че "Левски" ще фалира, заяви новият мажоритарен собственик на клуба Наско Сираков на днешното Общо събрание на клуба, информира БГНЕС.

Легендата беше избран за нов член на Надзорния съвет заедно с Константин Папазов, притежаващ 35 процента от акциите, и икономиста Петър Ганев, излъчен от квотата на запалянковския Тръст "Синя България". Старият НС, в който фигурираха приближени до Васил Божков бизнесмени, беше освободен от отговорност - това ще стане на следващо събрание.

Папазов на присъства, тъй като е под карантина заради това, че е заразен с коронавируса.

„Вие имахте възможност да се запознате с дневния ред - преминахме през отчета за 2019 г., както на Управителния съвет, така и Годишния финансов отчет на дружеството, одиторския доклад, съответно и един малко по-детайлен анализ на това, което се е случило в Левски през 2019 г., започна изпълнителният директор Павел Колев на брифинг след сбирката. - Естествено, коментирахме и последните шест месеца, акционерите имаха доста въпроси на тази тема, но най-важното - беше избран нов Надзорен съвет с членове Наско Сираков, Петър Ганев и Константин Папазов. Акционерите не освободиха досегашния Управителен съвет и Надзорен съвет на дружеството.“

Павел Колев

Той добави, че остава на поста си:

"Засега съм изпълнителен директор все още. Предполагам, че едно от първите решения на Надзорния съвет ще бъде да конституира нов Управителен съвет, след това ще се стигне и до моята позиция. На този етап моята оставка не е била обсъждана пред акционерите, аз ясно декларирах по време на отчетния доклад за дейността на УС през 2019 г., че съм тук не само в качеството на изпълнителен директор, а и като човек, който е готов да понесе отговорност за това, което се е случило в "Левски" през 2019-а и 2020 г. 

Въпреки че едва ли има разумен човек, на който да не му е ясно, че трудно аз бих могъл да понеса отговорност за това, което се случи с "Левски" през януари и февруари и по време на пандемията. В крайна сметка обаче, когато си изпълнителен директор на "Левски", част от отговорността е и тази.“

„Аз не съм Астор, продължи директорът. - Споделих реалната ситуация, в която се намира "Левски" сега. Разбира се, неща, които са всеизвестни, откъде могат да дойдат финансови постъпления в клуба, така че нищо ново от това, което сме споделяли пред медиите. Дискусиите между фенските организации... аз не мога да ги накарам да се заобичат, но когато става въпрос за интереса на "Левски", тогава да гледат в една посока", продължи Колев.

Шефът на Националния клуб на привържениците на "сините" Степан Хиндлиян.

Наско Сираков призова феновете на "Левски" за обединение след появилите се информации за меморандум между НКП и Тръст „Синя България“ и клуба, след който от „Ултрас Левски“ излязоха с официална позиция, в която изразяват недоволството си от споразумението и предупреждават, че "сините" отиват към гибел.

"Клубът може да сключи споразумение с всяка една фенска организация по всеки един въпрос, когато това е в полза на клуба. "Левски" предизвиква безгранична любов и безгранична омраза, така че от крайност в крайност - аз по никакъв начин не желая да бъда в ролята на арбитър за различията, които имат нашите фенски организации. Аз мисля, че "Левски" има нужда в този момент от всеки свой привърженик, почитател, фен и това, което правят нашите привърженици в последните пет месеца, е без аналог в световната история, шапку долу пред тях. Когато дойдат на стадиона, те трябва да гледат в една посока“, коментира босът.

Колев внесе повече ясно по меморандума, казвайки, че има предложение за такъв, но нищо не е официално договорено и подписано.

„Няма подписан меморандум за сътрудничество, има предложение, аз съм изненадан, че се е появило в медиите. Иниацитивата на Наско Сираков беше да запознае всички организирани привърженици на "Левски", или техни представители, с текста, и да бъде обсъдена възможността всички те да го подпишат. Сигурен съм, че всички са се запознали с текста - спекулациите от типа на това, че един такъв меморандум би позволил на привържениците с мнозинство да управляват клуба, са излишни и неверни.

Истината е, че обсъждахме какви са възможностите за партньорство и доколко те могат да бъдат регламентирани, така че да не противоречат на устава на клуба и да изземат функции на управителните органи на "Левски". Мисля, че нямаше страна, която да настоява чрез този меморандум управленски функции на привържениците. Има си други легитимни начини, г-н Ганев е предложение на Тръст “Синя България”, форми на контрол винаги може да има.

Това, за което става въпрос в този меморандум, е възможност за създаване на помощни комисии - преди е имало и медийна комисия, вероятно е имало други. Една комисия, разбира се, има един текст, в който се казва, че решенията на тази комисия са задължителни за клуба. Чисто юридически "Левски" не може да бъде задължен да спазва този меморандум, ако не иска, идеята е да се постигне съгласие между всички страни, които са подписали този меморандум и всъщност изходната позиция за разговори беше тази.“

Общото събрание бе проведено в паркинг в сектор А на стадион "Георги Аспарухов". 

Наско Сираков се спря на ситуацията в клуба и на плановете си как може да го изправи на крака.

„Първо, това, което виждаме в последните пет месеца, в още по-голяма степен се забелязва в отношението на акционерите към съдбата на "Левски" в този момент - това по никакъв начин не ме изненадва, това са хора, които са свързани с клуба от много дълго време, имаше градивни предложения, всички осъзнават, че "Левски" се намира в най-тежкия си момент в 106-годишната история, но това не значи нищо и когато всички сме заедно, ще изправим "Левски" на крака и даже ще го накараме да полети, каза голмайсторът от 80-те и 90-те години. 

Наистина имаме сериозна нужда от спонсорство и от рекламодатели, разбира се, всеки ден се водят разговори, за някои от нещата сме на финалната права, така че може да се подобри състоянието много бързо."

Фалит?

"Винаги има такава възможност, разбира се, не ми минава през главата такова нещо, едно е сигурно - ще стартираме сезона, с какви футболисти, все още не е ясно, има още 20 дена.“

Георги Тодоров ще започне подготовка и новия сезон в Първа лига като старши треньор.

„Ето, сега Георги Тодоров ме чака и ще говорим, разбира се, че с него ще започне подготовка, продължи Сираков. - При всички положения ще се разделим с футболисти, възнагражданията на които са преголеми за възможностите, които има клубът. Не съм провел разговор с министър-председателя, с министър Кралев проведохме няколко разговора - в интерес на истината очаквам това, което заявих още на първата ми пресконференция, а именно помощ за инфраструктурата на стадиона, но както очаквам, така и знам, че нищо няма да се случи, имайки предвид това, което се случва в държавата."

Той завърши с казуса за телевизионните права. "Левски", последван от ЦСКА-София, се опълчи на начина, по който се разпределят парите и заплаши, че няма да допусне камерите на Нова телевизия. Имаше отговор от медията, както и разговор между Сираков и Кирил Домусчиев.

"Левски" винаги се е борил и оправял сам, така че разчитам, че ще е отново така. Аз, по принцип, винаги съм стоял настрана от политически въпроси - не ми минава през главата, че "Левски" ще фалира. Нашата позиция не се е променила на милиметър, предстоят ни разговори с Нова, другата седмица се надяваме да имаме нещо по-сериозно като отговор от тяхна страна. Със сигурсност няма да подпишем договора.

По никакъв начин "Левски" не е поискал една стотинка от парите, които взимат другите клубове и няма да го направи“, завърши новият мажоритарен собственик.

Пред журналисти популярният запалянко и бивш шеф на Тръст "Синя България" Васил Колев обясни, че целта на "Левски" е клубната телевизия да излъчва домакинските мачове в системата на "Диема Екстра" - така ще стане ясно какъв интерес генерира клубът.