Тази трагедия с жената, която се самозапали, не бива да бъде използвана за сензационистки цели, не бива да удовлетворява медийния инстинкт за сензация, това е изключително важно.

Опасността, свързана с такъв тип трагични събития е, че те имат склонност да се възпроизвеждат по подражателен тип. Такъв тип самоубийства, понякога, пораждат самоубийства по логиката на копираното самоубийство. Това е много опасно, особено ако се създаде впечатление, че мотивите за този акт са благородни, защото ще бъдат идеологизирани, романтизирани, разположени в контекста на нашите общи социални и политически неудачи, ще бъдат изтълкувани като реплика на отделни провали на политическия елит, на всички нас, на неумението ни да строим живота си и така нататък.

С други думи, ще бъдат описани по един крайно лекомислен и вреден начин като адекватна реакция на българската ситуация. Това е крайно опасно.

Медиите са в ситуация на максимална отговорност и в риск да действат безотговорно. Всеки, който говори публично, рискува да допринесе, в някакъв смисъл, ако не внимава върху думите си, за това да изложи на риск други човешки същества, които, в порядъка на подражанието и на собственото си човешко отчаяние, неудача, фрустрация и т. н., ще се опитат да повторят този акт, който има много широк публичен ефект. Медиите се нуждаят от сензации. Това е включване в сюжета на трагично и драматично изживяване, което да сервират на публиката.

Този акт се случва в контекста на политически събития, пред президентството. Ще се въздържа да му правя оценка като политически. Нямаме основания за това.  Едната страна на въпроса е как такъв тип трагичен акт ще бъде възприет от българските политици, от отговорните хора. Друг въпрос е как ще бъде квалифициран мотивът за този акт. Това е професионален въпрос, той е свързан с експертна ретроспектива на изживяването. 

Това трябва да бъде оставено на специалистите. То не трябва да бъде поемано като сюжет в политическите ни дебати по един безотговорен начин. Нямаме достатъчно основание да правим това.

Коментарът на психиатъра д-р Николай Михайлов е пред БНР