Не е достатъчно да сме по-добри от другите. Трябва да сме толкова добри, колкото искат хората. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев малко след като парламентът отхвърли вота на недоверие към правителството.

"Години наред във вътрешнопартийни спорове, когато сме спорили, когато сме се карали, когато някой отвътре ни е упреквал, че не сме достатъчно добри, винаги сме излизали с универсалната реплика, която е оп-опасна - да, но сме по-добри от другите. Това не е достатъчно. Ние трябва да сме толкова добри, колкото искат хората", каза Дончев. 

И допълни:

"Вотът не мина, защото няма мотив от организация на предсрочни избори два месеца по-рано и защото правителството има да свърши още работа."

Според Дончев първата задача е преодоляване на здравните последици от коронавируса.

"Има огромни енергийни проекти, които трябва да бъдат завършени, и една голяма задача - създаване на организация за машинно гласуване. Това на първо място минава през допълнения на текстове в Изборния кодекс", каза още Дончев.

Той коментира и близо 29-те млрд. евро, които може България да получи от бюджета на ЕС за следващите 7 години, както и от фонда за справяне с кризата, предизвикана от пандемията (средствата по линия на фонда са разделени на грантове и заеми - б.р.).

"Тази нощ имаме сделка. Това е добра сделка за България, това е добра сделка за ЕС. Съюзът през тези тежки 4-5 дни доказа, че от него има смисъл за европейските граждани на всяка държава членка. Ние сме толкова свързани като икономики, че сепаративни мерки не биха свършили никаква работа", заяви Дончев.

България щяла да опита някои от проектите да стартират авансово с национално финансиране.

"В политиката не е най-важно да можеш да говориш. Най-важно е да можеш да слушаш. Мисля, че можем да слушаме и чуваме много добре. Демокрацията предполага да приемаш правото на по-голямата група да определя посоката. Демокрацията предполага да бъдеш толерантен към исканията и желанията на по-малката група. Затова демокрацията не е диктатура. Ние можем да слушаме и чуваме добре. Всеки ще бъде чут", заяви Дончев.

 За пореден път той потвърди, че ще има промени в кабинета, но това ще се реши в близките няколко дни.

Дончев се обяви за саниране на всички публични сгради, за навлизане на бизнеса в дигиталната ера и повече иновации. Вицепремиерът допълни, че темата за средствата от ЕС няма как да се обсъжда само на коалиционен съвет, а това трябва да стане с всички партии.

Социалният министър Деница Сачева специално изтъкна, че на България се отпускат с 1 млрд. евро повече в сравнение с предишния бюджетен период на ЕС. Според нея това нямало как да стане, ако държавата се управлява от мафията, както твърдят протестиращите.

"При намален общ бюджет на многогодишната финансова рамка България получава по-голямо финансиране с 1 млрд. Това не може да се случи в държава, в която средствата се харчат непрозрачно, в държава, в която има съмнение за тежка корупция, и в държава, която се управлява от мафията. Няма как да се увеличава бюджетът, ако няма доверие в това, което правим, и това, което се случва у нас. Няма мафия, може да има грешки", каза Сачева. 

И допълни, че България няма как да стане по-добро място за живеене с непрекъснати протести и призиви за оставка.