"Министерският съвет прие решение, с което дава съгласие бригаден генерал Красимир Станчев да бъде освободен от длъжността началник на Националната служба за охрана."

Това кратко съобщение се появи в резюмето на решенията, взети днес на редовното заседание на Министерския съвет. На практика с акта си правителството на Бойко Борисов "разрешава" на президента Румен Радев да издаде указ за освобождаване на ген. Станчев от поста му в НСО.

До оставката се стигна, след като Радев я поиска заради действия на служители на службата, охраняващи почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Въпросните гардове от екипа, пазещ Доган, който се намира в т.нар. Летен сарай в парк "Росенец" край Бургас, изблъскваха Христо Иванов от плажа до имението, до който той стигна с лодка.

След това се оказа, че пак от НСО са поискали ограничаване на достъпа но вода и суша до т.нар. Сараи. При това ден преди обявената "акция" за масово плажуване там. 

Последва задълбочаване на напрежението между правителството и Радев, като от ГЕРБ твърдяха, че отговорност и за случая, и за това кой и как охранява лица по Закона за НСО носи само държавният глава.

В Закона за НСО, приет от мнозинството на ГЕРБ преди 5 години, наистина пише, че президентът осъществява общото ръководство на службата, но по три точки - назначава с указ началника "след съгласуване с Министерския съвет", одобрява структурата на службата и раздава звания. Кой да бъде охраняван от НСО и как - извън президент, председател на парламента и премиер, които нямат право да откажат държавни гардове, се решава от комисия. Неин председател е шефът на НСО, но решенията й се вземат с обикновено мнозинство от общо тримата членове. Другите двама са главният секретар на МВР и председателят на ДАНС - тоест хора от структури, които или са част от изпълнителната власт, или са под нейната шапка. По закона и правилника за прилагането му комисията може да бъде свикана по инициатива на всеки от членовете, а дневният ред се съгласува с всеки от тях предварително, ако е изготвен от началника на НСО. 

След като поиска и получи оставката на ген. Станчев, президентът може да издаде указ за освобождаването му отново след съгласуване с правителството. С решението от днес вече пред указа пречка няма. Трябва да започне съгласувателна процедура между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 за нов титуляр на поста. 

Междувременно Борисов разпореди охраната от НСО на Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски да бъде свалена. Накрая се оказа, че сами са се отказали от нея. Междувременно от ГЕРБ приеха промени в Закона за МВР, с които позволиха на охраняваните от НСО по закон лица да си избират дали да ги охранява спецслужбата или ново звено в МВР.