Преди началото на днешното заседание на Столичния общински съвет групата на "Демократична България" застана пред сградата на Съвета и обяви, че няма да участва в него. Малко по-късно Борис Бонев обяви в социалните мрежи подобно решение.

"В момента мястото на всеки,който държи на свободата, демокрацията и правовия ред, е на улицата, в защита на справедливия протест на гражданите срещу задкулисието, което завладя българските институции", обяви лидерът на групата Методи Лалов в последвалото изявление.

СОС играел същата "бездарна постановка" като Народното събрание, но в "по-камерен състав", отбеляза той. Решения се вземали от мнозинството без аргументи и подкрепени само с бюрократщина.

"И тук двойният стандарт е постоянен декор на сцената", подчерта Лалов.

И спомена известни проблеми на София - неотчетността на Центъра за градска мобилност, "подарени" обществени поръчки, "ремонт на ремонта" вследствие на това, и множество други казуси, за които ДБ "сезирахме един от главните виновници за настоящите протести - Иван Гешев".

"И какво се случва - преписките отлежават в чекмеджетата, за да могат други чекмеджета да бъдат пълни с 500-еврови банкноти и златни кюлчета."

Според Лалов тяхната задача била да викат, че "царят е гол". И отбеляза:

"Напускането ни днес не е изоставане на работата, просто отиваме да вършим тази работа, която е най-важна - да върнем демокрацията и правовия ред. Битката за демокрация е там, на първа линия, редом до гражданите, които са ни избрали. Нашият глас може да подкрепи само едно - оставка на Борисов, оставка на правителството, оставка на Гешев. Оставка!"

Независимият общински съветник Борис Бонев от "Спаси София" обяви същото в профила си във Facebook.

"Днес ще бойкотирам заседанието на общинския съвет. Правя го, за да изпратя ясен сигнал, че сегашният начин на управление в София не може да бъде толериран. Авторитарното държавно управление на ГЕРБ е пренесено и на местно ниво. Правя го и в знак на солидарност с гражданските протести в столицата и страната, на които присъствам от самото начало! Към бойкота се присъединиха и колегите от "Демократична България". Покана беше отправена и към БСП, но уви, те предпочетоха да заседават с ГЕРБ/ВМРО."

Той даде за причина идентични проблеми на града и управлението му с тези на ДБ.

ГЕРБ: "Никой не мисли протестиращите за маргинали, това е ценност"

Управляващите от ГЕРБ/СДС коментираха сдържано решението на групата на ДБ и Бонев, като основният тон на председателката на групата беше в подкрепа към протестите, или по-скоро правото да се протестира. Едрева похвали младите и потвърди тяхното право да са на площада.

"Това е протест за защита на ценности. Центърът на София не е блокиран както преди 7 години и това е ценност. Никой от нашата група не си помисля да каже, че са една шепа маргинали, и това е ценност", коментира тя.

И подчерта, че правителството и властващите трябва да си платят за грешките, но на избори.

"Даваме си сметка, че това е протест не защото правителството е направило много лоши неща, а защото не е направило много добри неща", допълни Едрева.

Вие не разчитате сигналите от тези протести, отбелязаха от БСП

Калоян Паргов от БСП - групата от опозицията, която остана на заседанието, отбеляза:

"Напрежението на улиците дава ясен сигнал на всички политически сили, без значение управляващи или опозиция. Дава много ясен сигнал към цялото общество, че нещо не е наред, че нещо трябва да се промени, че повече така не може."

И отправи критика към ГЕРБ:

"Вие не разчитате сигналите от тези протести… Да ви припомня правилника - имаше едно разбиране как да се работи, после гласувахме нещо различно, което осакатява нашата работа. Подобен род поведение предизвика и днешното напускане."