Европейският самолетостроител "Еърбъс" (Airbus) заяви днес, че изцяло е изпълнил изискванията на Световната търговска организация (СТО) за намаляване на държавната подкрепа, като е изменил условията на договорите си с Франция и Испания по проекта за серията пътнически самолети А-350, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Еърбъс" се е съгласил да плати по-високи лихви по държавните заеми, получени от Париж и Мадрид за построяването на самолетите, които са в експлоатация от 2015 година.

Тези кредити са сред мерките на европейските страни, които според СТО представляват незаконни субсидии за концерна.

Компанията подчертава, че това е последната стъпка за решаване на 16-годишния спор със САЩ, които наложиха мита на европейски стоки заради субсидирането на "Еърбъс". Пред СТО се води и насрещно дело срещу Вашингтон за субсидиране на американския самолетостроител "Боинг" (Boeing).

По спора, започнал през далечната 2004 година, СТО отсъди, че и ЕС, и САЩ незаконно са субсидирали самолетостроителите си. През последните осем години въпросът е най-вече дали страните са изпълнили решението на организацията.

Арбитраж на СТО в началото на октомври 2019 година разреши на американските власти да въведат срещу страни от ЕС мита за близо 7,5 милиарда долара, тъй като Брюксел не е изпълнил предишните решения на организацията срещу субсидирането на "Еърбъс". 

Митата от 25 процента обхванаха широка гама европейски продукти - от вино, сирене и маслини до уиски, а британска, германска, испанска и френска авиотехника бе обложена с 10-процентови американски мита. В средата на март тази година САЩ вдигнаха митата за европейски самолети от 10 на 15 процента.

След като "Еърбъс" обяви предприетите действия за изпълнение на решенията на СТО, Европейската комисия призова днес САЩ незабавно да отменят митата върху европейските стоки, предадоха Франс прес и ТАСС.

В противен случай ЕС е готов да отвърне със собствени санкции, подчерта Брюксел.

Според изявлението на Европейската комисия споразумението между "Еърбъс", Франция и Испания за по-високи лихви по кредитите би трябвало да изглади противоречията с Вашингтон, тъй като самолетостроителят вече изцяло е изпълнил изискванията на СТО.

"Неoправданите мита върху европейски продукти са неприемливи", подчерта еврокомисарят по търговията Фил Хоган, цитиран от АФП.

Секторът се готви за ескалирането на спора през есента, когато се очаква ЕС да получи одобрението на СТО да отговори със собствени мита върху американски стоки заради субсидиите, които Вашингтон е предоставял на "Боинг" и които също са оценени като незаконни.

Службата на тъговския представител на САЩ и "Боинг" не бяха непосредствено открити за коментар. Според източник от американските власти отстъпките на "Еърбъс" са добре дошли, но трябва да бъдат проучени подробно, допълва Ройтерс.