След две седмици размисъл Комисията за защита на конкуренцията обяви, че придобиването на близо 19% от капитала на Първа инвестиционна банка от държавната Българска банка за развитие е по правилата и сделката е официално одобрена. Основният извод от решението на антимонополната комисия е, че схемата нe представлява концентрация по смисъла на Закона за защита на конкуренцията. 

Припомняме, че на 12 юни стана ясно, че ББР влиза в ПИБ, за да може емисията по увеличаването на капитала на банката да бъде успешна и да бъдат събрани нужните 200 милиона лева. Това беше едно от последните условия, които стояха пред България за влизането й в чакалнята на еврозоната. Именно с такъв аргумент беше оправдана и сделката. А дупката в ПИБ беше открита от ЕЦБ преди година, когато стрес-тест на системата показа, че са нужни още над 260 милиона евро, за да се вмести в банковите правила на валутния съюз.

Инвестицията на ББР е равна на почти 140 млн. лв. при емисионна цена за акция от 5 лв., или два пъти над борсовата търговия към онзи момент. 

В своя сравнително кратък анализ КЗК казва, че няма как да има концентрация на сила, защото ББР няма да управлява банката. Това ще продължат да правят досегашните най-големи акционери Ивайло Мутафчийски и Цеко Минев. Това пък стана възможно именно заради високата емисионна цена, която позволи пускането на по-малък брой акции. Повече акции на пазара означаваха по-малко власт в ръцете на двамата собственици. Към момента те притежават по 42,5% от капитала на банката. След като сделката бъде окончателно приключена, те ще имат по малко над 30%, което отново им дава общ мажоритарен дял. 

КЗК отчита, че не се предвиждат промени в устава на ПИБ, начина на управление и бъдещия профил на банката.

"В заключение Комисията счита, че ако след увеличението на капитала на ПИБ настоящите мажоритарни акционери постигнат споразумение за упражняване на съвместен контрол с някой от новите миноритарни акционери и/или настъпи промяна в разпоредбите на действащия към момента Устав по начин, който ще доведе до промяна в упражнявания контрол, следва същата да бъде нотифицирана пред КЗК", пише регулаторът. 

Припомняме, че частният инвеститор, който се появи в продажбата, е чешката Valea Foundation. Тя е собственост на Карел Комарек - един от най-богатите чехи с интереси в хазарния бизнес. 

Той е милиардер - собственик чрез холдинга KKCG на най-голямата лотарийна компания в Европа - Sazka Group. Името й изплува в български контекст покрай бизнесмена, понастоящем обвиняем, издирван и пребиваващ в Дубай Васил Божков. Sazka Group бе спомената от Божков като голям външен инвеститор, който е искал да купи мажоритарен дял от лотариите му у нас през миналата есен. Божков отказал и твърди, че финансовият министър Владислав Горанов заявил, че бизнес можел да се прехвърля на "посочен от нас субект".