Григор Димитров даде второ голямо интервю за френска медия за спечелената наскоро битка с коронавируса - този път за спортния в. "Екип". Най-добрият ни тенисист участва на демонстративния турнир Ultimate Tennis Showdown в академията на бившия си треньор Патрик Муратоглу край Ница.

Той записа загуби от Ришар Гаске и Фелисиано Лопес в напреварата с нестандартен формат. Личи обаче, че е далеч от най-доброто си състояние, а от думите му излиза, че е имал трудности след дадения положителен тест.

"Много е тежко, наистина много. Сега нямам нищо общо с формата отпреди да се заразя, казва Григор, цитиран от БТА пред "Екип" - пипна инфекцията покрай участието си на "Адрия тур" в Белград и Загреб. - Този вирус не пита. Загубих 3 килограма, бях направо в нокаут. Всъщност загубих много неща, не можех да дишам, нямах вкус и обоняние. Трябва да възстановявам дълго. 20 дни у дома наистина ми дойдоха в повече. Дори и положението да не изглежда сериозно, пораженията са тежки.

В първия момент нищо не усещаш, но после става тежко. Веднага след положителния резултат се чувствах добре, но постепенно силите ме напускаха и много бързо се уморявах. Рядко имах подобрения. Хората трябва да знаят, че може да се случи на всеки и че ще трябва да свикнат да живеят с това. След само седмица тренировки не съм готов да играя на най-доброто си равнище."

Григор Димитров дава насоки как може да се минимализира рискът.

"Трябва да се съобразяваш с много неща, обяснява той. - Отново ще кажа, че нищо не зависи от твоето състояние. Дори и най-добрата физическа форма не ви пази от нищо. Трябва да се носи маска, да си миеш ръцете по-често от обичайното, да си сменяш облеклото, когато се прибереш у дома. Това са малки неща, които могат да променят всичко. Ако изобщо можех да си представя, че ще изпадна в подобно положение..."

"Това нещо не задава никакви въпроси, преди да дойде. След 5-6 дни започнах да се чувствам по-добре. Но не трябва да се забравя, че вирусът е наоколо. Вече изкарах COVID-19, но може пак да го пипна. Кой знае?", добавя бившият № 3 в света.

Ще участва ли Григор Димитров на US Open и как гледа на турнира, планиран да започне в края на август в Ню Йорк.

"Въпрос на личен избор е дали ще пътуваш. Сигурен съм, че ще бъде направено най-доброто, за да осигурят безопасността на всички. Трябва да пресметнеш плюсовете и минусите. Като гледам как постъпват в Националната баскетболна асоциация, имам усещането, че там възможностите са повече. С по-голям район на изолация, в който играчите могат да излизат на разходка. А ние ще разполагаме с един хотел за всички за четири седмици и някои сигурно трудно се свикнат. Малко са играчите, които са свикнали да са без целия си екип, на практика почти сами. Но ще бъде интересно."

Българинът обаче още не може да даде отговор дали ще играе в турнира, в който достигна до полуфинал през миналата година.

"Всички все още си задават много въпроси, а отговорите са малко. Като за карантината например. За мен е важно как се чувствам физически. От гледна точка на психиката не ми е проблем да го направя. Но ми изглежда много амбициозно да кача 3 килограма за 3 седмици, за да играя на "Синсинати оупън" (и той ще е в Ню Йорк) и в три от пет сета на US Open. Има дни, в които се чувствам добре и мога да тренирам по-дълго. Но в други моменти се чувствам без сили. Това са елементи от един процес", завършва Димитров.