Магистрати от Кайро осъдиха вчера пет египтянки инфлуенсърки от социалните мрежи на по две години затвор за нарушение на добрите нрави, съобщи източник от съдебната система, цитиран от Франс прес и БТА.

Мауада ал Адам, Ханийн Хосам и още три жени качвали в социалната мрежа ТикТок видеоклипове, в които властите на консервативната страна съзрели нарушения на добрите нрави. Всички те са арестувани.

Освен лишаването от свобода всяка трябва да плати и глоба от 300 000 египетски лири (близо 16 000 евро). Присъдите подлежат на обжалване.

Хосам и Адам са част от близо десетте инфлуенсърки, станали обект на нападки през последните месеци. Първата има 1,3 милиона последователи в ТикТок, втората - 2 милиона.

Ханийн Хосам публикувала клип, в който уверила потребителите, че момичетата могат "да направят пари, работейки с нея". Призивът предизвикал гореща полемика в социалните мрежи. Мауада ал Адам пък качвала главно пародийни клипове с популярни песни.

През последните години Египет започна строго да контролира интернет чрез закони, които позволяват на властите да блокират интернет сайтове, сметнати за заплаха за националната сигурност, и да следят личните акаунти в социални мрежи с над 5000 абонати.

Арестът на инфлуенсърките показва колко усилия полага дълбоко консервативното и религиозно общество в борбата с напредъка на модерните комуникационни технологии. Законодателите обаче трябва да си дават сметка за технологичната революция, цитира АФП коментар на адвоката Тарек ал Ауади.

Различните мнения за съдържанието, качвано от момичетата в ТикТок, не е причина да бъдат хвърляни в затвора, смята колежката му Интисар ал Сайид, защитничка на някои от осъдените.