Организирана престъпна група с участието на министри, магистрати, държавни служители, която иска да смени собствеността на "Емко", административен произвол, натиск върху съдии от Върховния административен съд и членове на Комисията за защита на конкуренцията.

Така собственикът на дружеството Емилиян Гебрев описва действията на държавата срещу бизнеса му в писмо, адресирано до медиите, което се явява своеобразен призив до главния прокурор Иван Гешев.

"Надяваме се прокуратурата, както и другите отговорни държавни органи най-после да влязат в ролята на защитници на закона, на интересите на гражданите, на икономиката и на обществото и да опровергаят широко разпространеното впечатление за точно обратното", се посочва в писмото, като се отбелязва, че въпреки многократно подадените сигнали до обвинението, досега нищо не е направено по тях.

Отбелязва се също така, че има протакане на разследването на опита за убийство срещу Гебрев и сина му, като както е известно, те подозират, че са отровени с новичок.

"Вече ясно се виждат контурите на добре организирана общност по интереси и зависимости, отговаряща на характеристиките на организирана престъпна група. Имената на участниците в тази престъпна група са известни. Някои от тях вече станаха и публични след разследването на Антикорупционния фонд по случая, известен като "8-те джуджета", се посочва още в писмото.

Както е известно, през април миналата година КЗК отказа да позволи на "Емко" да придобие оръжейния завод "Дунарит". Това бе второто решение на КЗК по темата. И то е доста различно от първото, взето през 2016 г., макар формалните обстоятелства около евентуална сделка да не се бяха променили особено. 

През 2016 г. - когато датира опита за придобиване на "Дунарит", КЗК обяви, че сделката изобщо не подлежи на предварителна проверка за концентрация. Нито има нужда от анализ на пазара, защото оборотите на двете компании на територията на България са по законовия праг от 25 млн. лв. В резултат КЗК разреши придобиването.

Обратът се случи заради жалба от "Виафот инвестмънт България", собственост на офшорна компания на Вирджинските острови, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски. Тогава компанията успя да спечели пред Върховния административен съд, с което казусът се върна обратно в антимонополния орган за преразглеждане. 

Тази година пък при посещение в "Емко" президентът Румен Радев призова държавата да не спъва бизнеса на компанията. Това стана малко след като Гебрев изпрати сигнал до него както и до премиера и главния прокурор, , че държавата умишлено не бави разрешенията за износ на готова продукция, предназначена за страни от НАТО.