Досокорошният шеф на Спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров, наследил на този пост Иван Гешев, през май подаде оставка доста изненадващо за публиката.

Изненадващо, защото обвинителят, който е неотлъчно до Гешев още от времената му в СГП и който го наследи на поста след издигането на "патрона" си, бе острие на държавното обвинение в поредица от знакови акции и дела.

На 20 май пред прокурорската колегия на ВСС - която така и така винаги гласува единодушно и не че има нужда от някакви мотиви, Гешев смотолеви нещо за "известна амортизация", и че Петров имал проблем, който "в краткосрочен план му пречи да се концентрира".  

Сега "изненадата" приключва - Франтишек (както го наричат в системата) явно се е концентрирал отново и дезамортизирал и е единствен кандидат за поста шеф на висшестоящата Апелативна специализирна прокуратура, разкрива "Де факто".

Заедно с Иван Гешев, Франтишек е още от т. нар. звено "Антикорупция" от времето на СГП и бе издигнат за шеф на любимата на властта Спецпрокуратура с благословението и по времето на Сотир Цацаров (звеното "Антикорупция" беше именно това, което обругаваният следовател Бойко Атанасов, нарича "шпицкоманда", на Цацаров, с която се "държат на трупчета" политици и бизнесмени и прокуратурата се меси в обществения живот, б.р.).

Въобще не му попречиха известните имиджови проблеми, когато заради това, че се спречка със съученик на детето си на опашка в училищната лавка (не "лафка" на Пеевски - обикновената) бе наказан само с "обръщане на внимание" от тогавашната си шефка Емилия Русинова.

Интересна подробност е, че Франтишек е един от двамата висши прокурори - заедно със заместник.главния и шеф на НСлС Борислав Сарафов, споменати поименно във филмите на Антикорупционния фонд, озаглавени "Осемте джуджета", в които свидетел е Илия Златанов. "Зануленият" вече бизнесмен твърди, че във въпросния ресторант, откъдето се ръководели действия на държавното обвинение, лично се е разминавал с Франтишек Петров. Многократно.

Самият прокурор досега не е коментирал.

Както Клуб Z писа, част от резултата на твърденията на Златанов е, че, още докато прокуратурата се "самопроверява", тежковъоръжени командоси влязоха на обиск ... в дома на главния жалбоподател. Там при любопитни условия, на втория етаж, при втори оглед бяха намерени златни монети, за които Златанов твърди, че му били "върнати" само на хартия от Спецпрокуратурата с помощта на Петьо Еврото и жена му, но на практика не стигнали до него.

Главният прокурор Иван Гешев мигом му посвети лично туит - че "истината бързо се установява".

Дъщерята на Златанов Пролетина пък заяви пред "Свободна Европа", че на влизане в дома се е разминала именно с човека, който ръководи обиска и когото "познава от телевизията" - Димитър Франтишек Петров.

Toвa e тpeтa пopeд пpoцeдypa АпСпП, cлeд ĸaтo нa 20 мaй Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия нe избpa нитo eдин измeждy ocтaнaлитe в нaдпpeвapaтa ĸaндидaти Πлaмeн Eвгeниeв (cъдия oт Cпeциaлизиpaния cъд) и Poceн Paдeв (oбвинитeл oт Cпeциaлизиpaнaтa пpoĸypaтypa), пише още правният сайт. Πъpвaтa пpoцeдypa пъĸ ce пpoвaли пpeз 2018 г., cлeд ĸaтo oт нeя ce oттeгли тoгaвaшният гpaдcĸи пpoĸypop нa Coфия Eмилия Pycинoвa и ocтaнa caмo cлeдoвaтeлят Бoйĸo Aтaнacoв, oчaĸвaнo нe избpaн. И.ф. pъĸoвoдитeл нa Aпeлaтивнaтa cпeциaлизиpaнa пpoĸypaтypa e Дaниeлa Aнгeлoвa-Ocoгoвcĸa, пpeди тoвa бe Hиĸoлaй Haйдeнoв, пoвишeн във BKΠ.