Общата сума по втория голям пакет социално-икономически мерки на правителството може да достигне до 3,4 млрд. лв. Това обясни преди малко на специална пресконференция новият министър на икономиката Лъчезар Борисов. Той говори след среща с работодателите в сградата на ресорното ведомство. 

След като вчера детайлно беше обяснено за какво отиват 1,163 млрд. лв. като социални и икономически мерки, то днес стана ясно какво ще се прави с онези 1,8 млрд. лв., най-вече евросредства, които се намират в министерството на икономиката. Най-общо казано те отиват за подкрепа на бизнеса и ще са от вече съществуващите схеми на Оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност" и на Фонда на фондовете. 

Изводите - без да имаме особена конкретика за точната разбивка на сумите и за какво отиват (тя щяла да стане ясна скоро), разбрахме, че министерството е предложило на работодателите да участват активно в изработването на мерките, да участват в надзора по харченето на сумите и че ще се прави отчет на действията на властта на всеки две седмици. Работи по ударно опростяване на условията за кандидатстване. 

Конкретно - от тези 1,8 млрд. лв. - 750 млн. лв. ще бъдат грантове към фирмите. Останалите - кредитите и гаранции за кредити през Българската банка за развитие. Тя от своя страна ще предостави 200 млн. лв. от тези, които й бяха дадени за гаранции, към ОПИК за допълнително финансиране на грантовите схеми. 

Лъчезар Борисов обясни, че изключително внимание ще се обърне на забързването на работата на грантовите схеми за малките и средни предприятия през ОПИК. До момента там са разплатени една 30% от цялата отпусната сума. Същото важи и за грантовете за средните компании. 27 000 са заявленията към момента, а министерството на успявало да реагира на наплива. До няколко дни пък щяло да има решение на този проблем.

Допълнителни 200 млн. лв. ще се отпуснат за всички видове бизнес, без оглед на големината, за инвестиции. Тоест - държавата ще поема част от локалните инвестиции на компаниите - например закупуване на хардуер и софтуер. Към тази сума може да бъде добавено и финансиране по европейския инструмент react.eu на стойност от 400 млн. лв. 

Допълнително ще се изплатят вече поетите задължения към инвеститори, които са стъпили на българска зема. За това ще отидат около 18 млн. лв., макар министерството да има за момента само 9 млн. лв. За запълване на дупката ще има трансфер от републиканския бюджет. Става дума за 56 фирми, осигурили инвестиции за 56 фирми.

За новите мерки ще се налагат и законодателни промени, макар да не стана какви точно. 

Присъстващите работодатели обясниха, че това е нов подход към тях и те са доволни от него, стига той да остане такъв. Очакват конкретните разбивки и изпълнение на обещанията на министерството. 

Очаква се да се опрости максимално и прословутата Наредба Н-18 и тя да влезе в сила чак през март догодина. 

Без изненади, Борисов обяви и че ще предложи Стамен Янев да заеме мястото му като шеф на надзора на Българската банка за развитие. Вчера Янев бе назначен за заместник-министър в МИ на мястото на самия Борисов, като преди това оглавяваше агенцията за инвестициите.