„Не е редно да се говори, че Пеевски си имал 3-ма министри. Няма министри на Пеевски. Има министър-председател на Пеевски. Борисов си говори пряко с него. Министрите трябва да са достатъчно доверени лица и на Борисов, и на Пеевски, за да е ясно, че ще изпълняват нарежданията.“

Това заяви Владислав Панев, столичен общински съветник от „Демократична България“ и съпредседател на „Зелено движение“, в интервю за независимото предаване „По острието с Калоян Константинов“.

„Кой би искал да стане министър в правителството на ГЕРБ и "патриотите"? Виждате какво се случва с бившите им министри – Дянков и Трайков бяха оправдани на първа инстанция, защото съдът доказа, че обвиненията на прокуратурата не са престъпления. Ненчев беше съден, Даниел Митов беше съден. Кой ли не беше! Защо ти е на теб да ставаш министър в правителството на Борисов, ако шансовете после да те съдят по измислени дела са много големи?“, попита Панев.

И обясни, че Борисов не търси експертиза, а послушание.

„Ето, примерно новият министър на икономиката Лъчезар Борисов. Той все още е председател на надзорния съвет на Българската банка за развитие, която последните години отпуска кредити на Пеевски и на Вълка. Преди няколко месеца като част от спасителния пакет за коронавируса отпусна 75 милиона лева на колекторска фирма с 2000 лв. капитал. Преди няколко седмици купи акции на Първа инвестиционна банка на двойна цена“, допълни Панев.

Според него манталитетът на управляващите просто е такъв – да делят българите на богоизбрани, в случая тяхна милост, и на поданици, които да слугуват. Именно това е в основата на протестите срещу властта:

„Борбата е за независимост и свобода на отделните граждани срещу привилегиите на властта.“

Той посочи, че ДБ от месеци предупреждава за изключителната опасност, която Гешев представлява за правовата държава, но никой не обърнал внимание, докато не станало твърде късно. Сега той вече способствал за „превземане на бизнеси, на цели отрасли“, за сриване на репутации.

„Живеем в някаква измислена приказка. Прокуратурата обвинява някого и изнася информация за негови дела, които не са престъпление. Тя играе ролята на морален съдник ли? Като в Иран? Защо си със забрадка, защо си без забрадка“, запита риторично зеленият политик.

Панев обаче е обнадежден, че България след 10 години ще е съвсем друга държава, и то в положителния смисъл. За него ключовото е хората да гласуват на изборите за партия, различна от статуквото. Това ще отслаби влиянието на контролирания вот, който е 10-15% традиционно. Затова властта не желае да въвежда електронно гласуване и да подрива вярата на избирателите, че могат да променят нещо с гласуване – за да спрат възможно най-много българи да пуснат своя вот, особено тези в чужбина. Затова и електронното гласуване се бави вече толкова време.

Колкото до възможността ДБ да се коалира в следващото правителство с партиите на Слави Трифонов, Мая Манолова, Цветан Цветанов, ДПС или ГЕРБ, управляван от Бойко Борисов - Панев е скептичен, че подобно нещо ще се случи:

„Възможно е да се коалираме около принципи. С партии за самата цел управление – не бихме. Нашата цел в парламента е да променим България. ДПС преди 2 седмици беше единствената партия, която гласува срещу АЕЦ-Белене. Защо да не гласуваме заедно с тях точно по този въпрос, при положение че „Белене“ е кражбата на века? Когато става въпрос за управляваща коалиция обаче, тогава става дума за друго. Честно казано, не виждам как ДБ ще е част от управляваща коалиция в следващия парламент. Което обаче не значи, че няма да сме там, за да променим България към по-добро.“

Той отрече твърдението, че ДБ се представя разединена пред обществото, а всяка от партиите в нея води собствена политическа кампания. Вътрешно те нямат сериозни разногласия и разриви. Не вижда проблем и в това, че „Демократична България“ обединява партии с леви и десни уклони:

„Ляво и дясно са понятия от миналото. Виждаме какво прави властта през последните месеци – държавни бензиностанции, теглене на заеми, ББР раздава пари на близките си компании, национализация. ГЕРБ, която се води за дясна партия, за последните 10 години не е намалила нито един данък. БСП пък въведе плоския данък. Какво е дясно и какво е ляво в България въобще?“

Съпредседателят на „Зелено движение“ е убеден, че ДБ ще влезе в следващия парламент, но обясни досегашните слаби резултати на партиите от блока с това, че за тях гласуват предимно „по-младите, по-високообразованите и с по-високите доходи хора“, както и тези, живеещи зад граница. Панев обаче категорично отрече предположението на водещия, че останалата част от българите, които не гласуват за тях, са прости и необразовани.

„Населението у нас е по-възрастно, а то по принцип гласува по-традиционно и за партии, които не предлагат промяна. В никакъв случай не казвам, че българското население е просто или нещо подобно. Напротив, ние имаме страхотен човешки потенциал, който ще реализираме в следващите години.“

Общинският съветник и бизнесмен коментира и преговорите за бюджета на ЕС през следващите години, като разграничи двата воюващи лагера: пестеливата петорка, водена от Холандия, и приятелите на кражбата, сред които са България, Унгария и Полша, които настояват за повече грантове и по-малко заеми, за да могат повече да крадат, без да връщат.

По отношение на идеята върховенството на закона да е обвързано с евросубсидиите преговорите все още се водят:

„Говори се за компромис: страни, в които живее 45% от населението на ЕС – да могат да спират парите за всяка отделна държава. Това са Пестеливата петорка плюс Германия и Франция, двата големи гаранта на ЕС. Ако има консенсус между тези 7 държави, да могат да се спират парите за „лошите“ членки, които крадат, а демокрацията е залиняла. Това би било крачка напред към малко по-ефективното усвояване на еврофондовете. Макар че промяната в България и другаде няма да се случи чрез еврофондове, а чрез по-ефективна работа на бизнеса и правителството. Подобен род поощрения развалят икономическата среда. Правителството по този начин има властта да определя бизнес шампионите, да купува медии. Не е случайно, че след влизането на Източна Европа в ЕС започнаха да се зараждат авторитарните режими в България, Словакия, Унгария, Полша, в Словения има опити.“

Панев изтъкна Зелената сделка като огромен шанс за България, която може да се възползва, за да трансформира умиращия си бизнес с въглища в процъфтяваща възобновяема енергия. Конкретно той предложи ТЕЦ „Марица-изток“ да бъде превърната в „зеленото индустриално сърце на България“, като се използва за построяване на соларни паркове и големи зелени индустрии. Тя се намира на ключово звено между София, Истанбул, до магистрала и жп линия, както и с много удобна за ползване земя. За съжаление със зелената трансформация у нас са се заели тецовете на Христо Ковачки, синдикатите и правителството, които искат да усвоят и прахосат милиардите инвестиции за зелен преход.

В този ред на мисли политикът не се радва, че България е получила повече евро от бюджета на ЕС за следващите години, тъй като това означава, че продължаваме да сме най-бедните и ножицата на доходите между нас и предпоследните по бедност в Съюза расте.

Панев бе категоричен, че икономиката на ЕС може да е конкурентоспособна спрямо Азия и – в съвсем скоро бъдеще – Африка само ако либерализира икономиката си и се спре с прекомерните си регулации.

„Всеки, който отиде в Брюксел, започва да налага регулации, за да могат да се отчетат след няколко години пред избирателите си какво са свършили. Ние държим Африка бедна в момента, като стимулираме лодките с мигранти към Европа. Чрез своите земеделски субсидии правим цената на европейските земеделски продукти много евтина и африканците не могат да се конкурират с нас. Тяхната продукция просто не може да се изнася, а тя не е толкова лоша. Когато не могат да изнасят стоки – изнасят хора. Китай вече завладява Африка – строи жп линии, индустриални комплекси, какво ли не. Европа изостава. За съжаление с това Китай изнася и своя политически режим. Китайците са малко като роботи – и благодарение на комунистическата партия там. В Европа и САЩ сме много по-свободни като хора, не искам да мислим само за работа, а Големия брат да ни следи по телефона къде се намираме."