Произведения на изобразителното изкуство за близо 193 млн. долара бяха продадени на търга „От Рембранд до Рихтер“, проведен вечерта на 28 юли в Лондон, съобщиха от аукционната къща „Сотбис“. Пет от картините преминаха границата от 10 млн. долара.

Най-скъп се оказа абстрактният портрет, нарисуван от испанския художник Хуан Миро, „Живопис (Жена с червена шапка)“. Картината бе продадена за 30,5 млн. долара.

Автопортретът на Рембранд, предложен на търга, постави рекорд. Той бе продаден за 18,7 млн. долара, с което стана най-скъпият автопортрет на холандския художник, продаван някога на аукцион. За картината са наддавали шестима колекционери. Предишният рекорд за автопортрет на Рембранд е поставен през 2003 г., когато той е бил продаден за 6,9 млн. британски паунда (около 8,9 млн. долара). Продадената вчера картина е нарисувана през 1632 г., когато художникът е бил едва 26-годишен. Тя се смята за много рядка, тъй като сред 80-те автопротрета, които Рембранд рисува, само в този и в още един той изобразява себе си в официални дрехи – с яка и черна шапка. Това е и само един от общо трите автопортрета на холандеца, които са частно притежание.

Два пъти по-скъпо от първоначалната оценка бе продаден и триптихът на Банкси, наречен „Изглед към Средиземно море. 2017“. Картините са нарисувани в стила на романтичните морски пейзажи от XIX век, към които са добавени изображения на спасителни жилетки и пояси върху морския бряг. След оживено наддаване триптихът бе продаден за 2,9 млн. долара при първоначална оценка от 1,5 млн. Средствата ще отидат за подобряване на оборудването на болницата във Витлеем, на западния бряг на река Йордан.

Активно бе наддаването и за скулптурата „Стояща жена“ на Алберто Джакомети. Работата на швейцарския скулптор бе купена за 13,8 млн. долара. Над 10 млн. долара бяха дадени за още две картини – пейзаж на съвременния немски художник Герхард Рихтер и за абстрактен натюрморт на Фернан Леже.

Автопортрет на Пикасо, нарисуван с въглен, отиде при нов собственик срещу 9,4 млн. долара, а две творби на Василий Кандински струваха на купувача 1,6 млн.

Общо 71 творби бяха продадени от „Сотбис“ на този търг, допълват от аукционната къща.

"Площад Славейков"