Филм за Банкси от 2020 г. ще бъде показан в галавечерта на фестивала за документално кино Beat Film Festival, съобщава ТАСС. Международният фестивал, който се провежда в Русия, е основан през 2010 г. и е едно от най-големите събития в света на документалното кино, посветено на новата култура.

Обичайно Beat Film Festival се провежда през май, но тази година заради пандемията ще бъде между 21 юли и 2 август. Плановете на организаторите са да го проведат частично в онлайн формат, а една част от филмите да се прожектират в избрани киносалони, ако обстановката позволява.

Шест филма са в програмата на галапремиерите. От 2018 г. те са парадната секция на фестивала с прожекции на филми, които са наградени или са станали боксофис хитове. Традиционно галапремиерите се провеждат в най-голямото московско кино – „Октябр”, и са придружени от дискусии с експерти. Тази година сред избраните филми са френската лента Banksy Most Wanted с режисьори Амелия Рувие и Шеймъс Хейли, филмът на Ебс Бърноу от Великобритания The Capote Tapes, посветен на Труман Капоти, и още четири ленти – за саудитска бежанка в Швейцария, за звука в киното, за легендарния магазин „Колет” в Париж и за околосветско пътешествие на няколко момичета през 80-те.

Banksy Most Wanted разказва за известния стрийт арт художник, чиято личност остава загадка. Екипът е направил пълен обзор на неговите творби по цял свят, беседвал е с негови поклонници и колекционери, разговарял е с журналисти, които вярват, че са разгадали тайната му. Това е превърнало филма в детайлен задочен потрет на анонимния Банкси.

Beat Film Festival е важен форум за документалистите от цял свят, които се интересуват от актуални събития в областта на музиката, съвременното изкуство, уличната култура, модата, спорта и новите технологии.

"Площад Славейков"