Броят на заразените с коронавируса по света превиши 17 милиона според данни на университета "Джонс Хопкинс", водещ статистики в тази насока, предадоха световните агенции, цитирана от БТА.

Заразените са 17 029 206, а починалите с коронавирус - 667 011. Възстановили се от заразата са 9 948 163 души.

Заразените с коронавирус в целия свят през последното денонощие са над 215 хиляди, предаде ТАСС, като се позова на Световната здравна организация.

Северна и Южна Америка са регионът с най-много случаи на заразяване - 8 840 524. През последното денонощие в този регион бяха регистрирани нови 111 562 случая на заразяване, съобщи още СЗО.

Според нейните данни общият брой на заразените с вируса в Европа е 3 283 277. Заразените с вируса в Европа през последното денонощие са 20 993.
На трето място по брой на случаите на заразяване е регионът на Югоизточна Азия. Общият брой на заразените в този регион е 1 892 056. През последното денонощие в региона са регистрирани 53 676 случая на заразяване.

Страната с най-много заразени са Съединените щати (4 263 571). Следват Бразилия (2 442 375), Индия (1 531 669), Русия (828 990), Република Южна Африка (459 761), Мексико (395 489), Перу (389 717), Чили (349 800), Великобритания (300 696) и Иран (296 273), съобщи СЗО.

Азия

Повече от половината от хората, живеещи в разпростиращите се на голяма територия гета в индийския град Мумбай, вероятно са заразени с новия коронавирус, което предполага, че градът може би върви към стаден имунитет, казаха вчера правителствен представител и здравен експерт, като се позоваха на скорошно изследване, предаде Ройтерс.

Около 75 процента от жителите на бедняшките квартали са дали положителни проби за наличие на антитела от случайна извадка от 7000 души. Това показва изследването, проведено съвместно от общината в Мумбай, правителствения мозъчен тръст "Нити Аайог" и изследователския институт "Тата".

Сероконверсията (наличието на антитела в кръвта) означава, че човекът е развил защитни антитела. Това са хора, които се превръщат в защитна стена и пазят останалите, каза д-р Камакши Бхате - почетен професор по обществена медицина в болница "Кинг Едуард" в Мумбай.

Близо 65 на сто от 12-милионното население на Мумбай живее в маломерни жилища без достатъчно въздух, което улеснява разпространението на болестта. Изследването е установило, че само 16 на сто от тези, които живеят извън бедняшките квартали, са били изложени на вируса, като малкият брой вероятно се дължи на спазването на социална дистанция и карантинни мерки.

Според Суреш Какани от гражданска организация в Мумбай резултатите от серологичното изследване сочат, че градът може би се движи към стаден имунитет.

"Петдесет и седем процента е много добро число. Вървим към стаден имунитет, но не можем да предвидим поведението на вируса", каза Какани.

Щатът Махаращра, където е разположен Мумбай, е най-тежко засегнат от цяла Индия и има близо 400 000 случаи на зараза с коронавирус от общо 1,5 милиона в страната като цяло.

Властите на столицата на Виетнам Ханой ще подложат на тестове за коронавируса 21 000 души, които неотдавна се върнаха от централния град Дананг, предаде Ройтерс. Тестовете започват днес и продължават до събота.

В Ханой беше регистриран първи случай на зараза с коронавируса, свързан с огнището в Дананг. Властите на града разпоредиха затваряне на баровете и забраниха от полунощ събирането на много хора.

Австралия

Австралия съобщи за рекорден брой заразени с новия коронавирус за денонощие - 723 души, при това само в щата Виктория, предаде Франс прес.

Този рекорд е свързан по-специално с разпространението на вируса в старческите домове. Заради заразата от няколко седмици квартали на Мелбърн - централен град на щата - са в изолация.

Само във Виктория за последното денонощие има нови 13 смъртни случая, свързани със заразата.

Щатът Нов Южен Уелс пък съобщава за 18 нови случая на зараза, а в Куинсленд има 3 нови случая. В Сидни са затворени училищата, а в страната нарастват опасенията, че може да се стигне до втора вълна на мащабна епидемия.

В Австралия има 16 000 случая на зараза от началото на глобалната пандемия и 189 смъртни случая до сега.

Случаите на зараза от средата на юни насам бележат нов ръст в Мелбърн, след като страната в продължение на седмици успяваше да овладее епидемията.

Америките

Вълната от нови случаи на заразяване с коронавирус в Съединените щати през последните седмици вероятно вече се отразява върху процеса по икономическо възстановяване на САЩ от рецесията, провокирана от пандемията, заяви ръководителят на Управлението за Федерален резерв Джероум Пауел, предаде ДПА.

"Пътят напред за икономиката е изключително несигурен", заяви Пауел на пресконференция.

Данните за брутния вътрешен продукт от второто тримесечие, които ще бъдат оповестени в четвъртък, вероятно ще са най-лошите в съвременната ни история, изтъкна той.

Смъртните случаи от коронавирус в Бразилия са вече над 90 хиляди, предаде Франс прес, като се позова на бразилското здравно министерство.

През последните 24 часа в Бразилия бяха регистрирани 1595 нови смъртни случая от коронавирус. Общият брой на смъртните случаи в Бразилия, която е на второ място в света по брой на смъртните случаи от вируса, е вече 90 134. През последното денонощие бе регистриран голям брой на нови случаи на заразяване с коронавирус - 69 074, заяви бразилското министерство на здравеопазването.

Според учени официалните данни в Бразилия не отразяват пълната картина на развитието на епидемията в страната, тъй като Бразилия е голяма страна, в която се практикуват малък брой тестове за коронавирус.

Броят на заразените с коронавирус в Перу е вече над 400 хиляди, заяви вчера перуанското здравно министерство, предаде ТАСС.
"Към 29 юли 2020 г. броят на потвърдените случаи на заразяване с коронавирус е 400 683", съобщи министерство с публикация в туитър. Броят на починалите е 18 816.
В средата на март перуанският президент Мартин Вискара обяви извънредно положение в Перу и въведе строга карантина, припомня ТАСС. Впоследствие перуанските власти взеха решение за въвеждане на полицейски час.

Вискара обяви през май началото на поетапното възстановяване на икономическата дейност в Перу. На перуанците от 18 май им бе разрешено да се разхождат с децата в радиус от 500 метра от дома си.

Европа

Властите на испанската автономна общност Каталуния смекчиха вчера карантината, наложена на района на град Лерида заради вълна от случаи на коронавирус, предаде Франс прес.

В Лерида и в шест други населени места в района, разположени на 150 км западно от Барселона, бяха въведени ограничения за движението на хора в началото на този месец след увеличение на случаите на заразяване с коронавируса, припомня Франс прес. Строга домашна карантина бе наложена на 13 юли.

Тези мерки бяха смекчени вчера, тъй като властите смятат, че ситуацията е овладяна. Местните жители ще могат да напускат района за първи път от 4 юли.

Полша може отново да въведе карантинни мерки за хора, завръщащи се от някои страни, заяви днес правителствен говорител, след като данните напоследък показват увеличение на заразяванията с коронавирус, предаде Ройтерс.

"Обмисляме въвеждане на карантина за конкретни страни от Европейския съюз и извън ЕС", каза говорителят.

Той посочи Испания и Франция като държави, будещи тревога във връзка с коронавируса, и заяви, че правителството може да обяви решението си до дни, ако епидемията се изостри в конкретна страна.

Полша също отчита ново увеличение на броя на заразяванията. В събота бяха регистрирани 584 случая - втория най-голям брой за един ден от началото на пандемията. Здравното министерство каза, че увеличението се дължи главно на огнища във въгледобивни мини и че броят на новите случаи може да спадне до около 300 на ден следващата седмица. Въпреки това правителството се готви за втора вълна на коронавируса.

Вчера Полша регистрира 512 нови случая, с което общият брой на заразяванията стана 44 416. Досега документираните жертви на вируса са 1694.

Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.