Новият марсоход "Пърсивиърънс" (Perseverence) заедно с дрона хеликоптер "Инджинюити" (Ingenuity) вече пътуват към Марс след успешно начало на мисията на НАСА днес. Подготовката за нея започна през 2012 г., когато в Космоса полетя предишният роувър - "Кюриосити".

Ракетата излетя успешно в 15 ч. наше време от Флорида, САЩ.

"Пърсивиърънс" тръгна по-късно и ще стигне на Червената планета догодина - на 18 февруари. Мисията му ще продължи 687 дни. Тя не е по-различна от тази на "Кюриосити" - ще се изследват геологични процеси и история, ще се търсят данни за предишен живот на Марс. Изследванията от последните години сочат, че там има условия поне за микробен живот, но досега данни за такъв не са установени.

Разбира се, че неговият "батко" "Кюриосити" (с който си приличат много по дизайн) остава на Марс, няма и как да се върне.

Роувърът е с размерите на лека кола, но с 50% повече гуми.

Заради коронавируса от 20 март хората, които постоянно подават команди и насочват марсохода на Червената планета, не са в лабораториите в Калифорния, а са принудени да работят дистанционно.

Минихелипоктерът "Инджинюити" ще е първият летателен апарат с перки, пратен на друга планета.

И той първоначално бе на мисия за 2 години, но тя бе удължена - първо за малко, а после - докогато издържи. Ако всичко е наред, това ще е и съдбата на "Пърсивиърънс".