Саудитският Суверенен инвестиционен фонд, начело на който е престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, оттегли офертата си за покупката на английския "Нюкасъл" на стойност 300 милиона паунда, съобщават световните агенции.

Дни по-рано Би Би Си съобщи, че Висшата лига не е дала зелена светлина на сделката, тъй като не било ясно кой ще застане начело на "свраките". Фондът трябваше да придобие 80 процента от акциите на клуба, а за останалите се гласяха негови бизнес партньори.

Така "Нюкасъл" явно ще започне новия сезон като собственост на Майк Ашли, което е лоша новина за всички - и за него самия, и за привържениците на клуба, вече изразили разочарованието си от отказа на Бин Салман. Те от години са във война с Ашли.

Босът на популярната верига Sports Direct отдавна иска да се отърве от клуба срещу не по-малко от въпросните 300 милиона.

Саудитският фонд изрази разочарованието си в официално изявление, както и бизнес дамата Аманда Стейвли, която имаше посредническа роля.

Според Би Би Си пречка не е само връзката на фонда с кралското семейство на Саудитска Арабия. Друг проблем е пиратството в страната. Местен тв канал краде сигнала от гиганта BeIN Sports, който притежава правата за излъчване на Висшата лига в региона и е най-големият ѝ партньор извън пределите на Великобритания.

А властите в Саудитска Арабия си затварят очите пред това, така, ако Премиърлийг разреши такава сделка, тръгва срещу себе си, твърдят анализатори.

Обединеното кралство бе подложено на натиск от правозащитни организации и близки на затворници в азиатската страна да попречи на покупката.

На обратното мнение обаче са феновете на "Нюкасъл". Пред Би Би Си Грег Томлинсън от запалянковския тръст на клуба казва, че иска обяснение от Висшата лига.

Той и други привърженици заявяват, че са много огорчени и "с разбити сърца" - не разбират защо е спряна инвестиция, насочена не само към любимия им клуб, но и към целия регион.

В предишните 17 седмици, в които сделката бе в процес, се заговори, че и американският бизнесмен Хенри Морис иска да закупи "Нюкасъл", при това бил готов да даде 350 милиона паунда. Досега обаче няма реакция от негова страна.