След два дни на блокади на подстъпа към магистрала "Тракия" и пътя Стара Загора-Хасково, кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви днес, че ще отиде на място, за да разговаря с протестиращите. Те го канят от първия ден на проявата си на гражданско неподчинение, но досега Тодоров не се отзоваваше.

Тази сутрин обаче, в ефира на Нова тв, пое ангажимент за това, с което на практика се превръща в първия "парламентьор" от името на управляващите. Тодоров е кмет от ГЕРБ, неизменно избиран с голямо мнозинство, като кара вече трети мандат.

"До този момент не съм разговарял с хората, които протестират на пътя към АМ "Тракия" край Стара Загора, защото той е от републиканската пътна мрежа и доколкото знам, полицията се съмнява, че протестиращите искат да блокират магистралата. Бих могъл да съм посредник в диалога и днес смятам да го сторя", обяви Тодоров, който е и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. - "Днес смятам да говоря с протестиращите и да се опитаме да намерим някакъв нормален диалог", каза още той.

И допълни:

"Всеки има право на протест, но не бива от това да страдат обикновените граждани. Не е правилно да има такава ескалация и да се блокира цялата държава."

Според него в диалога от последните седмици са се казали много неща и много политици са стигнали до крайности. "Тези крайности трябва да бъдат забравени и да се даде крачка назад, защото предстоят много тежки месеци на икономическа, здравна и политическа криза".

Запитан относно записите, за които се смята, че са на премиера Бойко Борисов, Тодоров коментира:

"Трябва да се направи проверка и да се установи дали са истински, кой ги е правил и т.н. Ако премиерът беше в зависимост, тези записи нямаше да излизат. Според мен всеки политически опонент би имал интерес да пусне тези снимки или записи, независимо откъде ги има. Мен не ме интересува кой го е записвал, това е в сферата на клюките", каза още Тодоров.