Христо Иванов внесе сигнал до "всички прокурори" с настояване да бъдат проверени обстоятелствата около записа, който условно бе кръстен "Лесно е да си прост".

Днес сълидерът на "Демократична България" обяви, че конкретно се визира само първият от поредицата записи с глас, който прилича на този на премиера Бойко Борисов, и в който той говори, че е лесно да си прост, че е прецакал чуждестранни лидери "с 200", че ще "горят" бившият зам.-министър Александър Манолев и журналистката, днес евродепутат от БСП - Елена Йончева, и др.

Според вносителите автентичността на гласа "беше потвърдена от две външни експертизи и от който се разбира, че министър-председателят упражнява влияние върху независим регулатор, съгласува с висши представители на съдебната власт повдигането на обвинения на член на правителството и разпорежда извършването на проверка на политически противник" (и Йончева, и сайтът "Биволъ" дадоха записите за експертиза).

Иванов попита какво всъщност са планирали на прословутите оперативки всяка сряда при премиера Бойко Борисов в мандата на предишния главен прокурор Сотир Цацаров.  Пред медии пред Съдебната палата Иванов заяви, че сигналът до държавното обвинение касае имало ли е случаи на използване на прокуратурата и националните служби с политическа цел. А пък с формата за сезиране на "всички прокурори" той визира тълкуването на Конституционния съд, че въпреки единоначалието и вертикалната структура в прокуратурата на Република България всеки прокурор може да образува разследване срещу главния, нищо че той му е пряк шеф.

"Има един голям проблем в първия запис - този проблем е, че Борисов в този първи запис разказва, че е обсъждал с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и тогавашния заместник главен прокурор Иван Гешев конкретни акции, които се случват в контекста на политическа предизборна кампания" - обясни днес притесненията си Иванов.

"Това е възможно да осъществяват редица състави от Наказателния кодекс: за злоуптреба с пълномощия, злоупотреба с влияние, нарушаване на разделението на властите, нарушаване на разделението между нивото на компетентност в службите - това да бъдат използвани за постигане на политически цели." 

"Нека да видим дали е недосегаем", каза Иванов по повод това, че Гешев обяснява "от селце на селце и от палака на паланка", че не бил недосегаем.

"Никой не смее да си помисли тук, в тази сграда, да разследва тази фигура!", каза Иванов по повод сигнала си.

Иванов днес припомни:

"По същия начин бе заметен скандалът "Двете каки" или "Яневагейт", в който ставаше ясно, че Янева (тогава председател на СГС, б.р.) е обсъждала със Сотир Цацаров неговите действия на терена на ВСС, за да бъде заметена нейната дисциплинарна отговорност."

Той напомни и примера с освобождаването по негова молба на прословутия и станал отново актуален бивш магистрат Петьо Петров - Пепи Еврото (и в двата случая останаха безплодни исканията на Христо Иванов за търсене на дисциплинарна отговорност, б.р.).

По-рано днес от прокуратурата обявиха, че започват дело, но за престъплението незаконно прилагане на СРС, т.е. ще се търси кой е направил записите, а не за съдържанието им.

Затова политикът коментира, че същите са били случаите освен с "Двете каки" и с "Ало, Ваньо" - проверка само на записа и евентуално компрометирането му, без разследващите да се интересуват от съдържанието. Той видя "намерение за прикриване на съдържанието".

Иванов напомни, че вече са сезирали "всички прокурори" за незаконното изнасяне на СРС от текущи дела, както и ВСС и министър-председателя по адрес пък на самия Гешев.

Днес той нарече Гешев "едно абсолютно нетърпимо лице на поста главен прокурор на европейска България". ДБ нямало да приеме, че протестите са постигнали своите цели без оставка на Гешев и без дълбока реформа на прокуратурата.

Иванов се обяви за ясен ангажимент от всички политически сили за дълбока конституционна реформа на прокуратурата.

А пред партийния сайт demokrati.bg си коментира:

"Има един прост принцип, който стои зад всичките ни усилия: ако реформираме и изчистим прокуратурата, тя ще реформира и изчисти всички останали институции, защото прокуратурата държи монопола върху инициирането на наказателна отговорност, особено що се отнася до злоупотреба с власт, незаконно влияние, корупция и т.н. Всичко това, от което страда България.”