Бил Гейтс от години предупреждава за опасността от глобална пандемия, но никой не обърна внимание на изказванията му. Сега основателят на Microsoft използва глобалната ситуация с пандемията, за да илюстрира опасността от друга катастрофа, която предстои.

"Колкото и ужасна да е тази пандемия, климатичните промени могат да са по-лоши", пише той в блога си вчера.

[[nid:101136]]

Според него става дума за много подобни щети, но продължаващи много по-дълго.

"Загубата на живот и икономическата мизерия, причинена от тази пандемия, са сравними с това, което ще се случва регулярно, ако не елиминираме въглеродните емисии на света."

Гейтс сравнява смъртността на новия коронавирус - около 14 починали на 100 000 души - и отбелязва, че през следващите 40 години се очаква същата смъртност от климатичните промени. И ще става по-зле.

"До края на века, ако емисиите продължат да са високи, климатичните промени ще са отговорни за допълни 73 смъртни случая на 100 000 души. При намаляване на емисиите смъртността пада на 10 на 100 000."

И обобщава, че до 2060 г. климатичните промени могат да са също толкова смъртоносни, колкото и COVID-19, а до 2100 г. - пет пъти повече.

Гейтс добавя, че ударът върху икономиката ще изглежда по същия начин - първоначално близък до този от COVID, но после нарастващ сериозно, достигайки невиждани нива на рецесия до края на века.