Създаденият преди повече от половин година "Български ВиК холдинг", с капитал от над 1 милиард лева, продължава да съобщава какви ще бъдат приоритетите в бъдещата му работа. Така днес от холдинга обявиха, че той ще се "включи в решаването на проблемите, свързани с климатичните промени и предизвикателствата, които те създават пред отрасъла като безводието или наводненията".

Подобно съобщение дойде от мегаструктурата и през май. Тогава бе цитиран доклад на Световната банка, според който в региона се задава суша. Очаква се водоизточници в малки населени места да намаляват и пресъхват. А целта на холдинга била да бъдат изградени големи ВиК системи и инфраструктурни обекти, от които да се захранват тези населени места. Ще се строят довеждащи водопроводи, както и други активи публична държавна собственост.

Поводът днес е участието на председателя на УС на дружеството Иван Иванов в петнадесетото издание на конференцията "Стратегическа инфраструктура и инвестиции", която тази година се проведе в дигитален формат. Иначе тази сутрин в ефира на бТВ бившият регионален министър Костадин Паскалев разкритикува обособяването на холдинга, като попита какво до момента сме видяли да прави тази структура с този "скромен" капитал.

Новата структура ще инвестира в реализацията на големи проекти, които ще осигурят вода за региони с ограничени ресурси - е заявил Иванов по повод засушаването.

Очертал основните приоритети в работата на холдинга. - Голяма цел е намаляването на загубите на вода чрез инвестиции в активи публична държавна собственост. Ще се работи за финансово оздравяване на ВиК дружествата. Някои от тях се справят добре и инвестират, но други като ВиК - Перник нямат необходимите средства и се очаква от холдинга да ги подпомогне финансово и методически, обяснил Иван Иванов. Затова в момента се разработват вътрешни правила за подбор и финансиране на проекти.

Холдингът има и контролни функции. "Ние се явяваме представител на държавата в тези публични дружества и имаме законови ангажименти по отношение на докладването и контрола на изпълнението на поетите ангажименти", посочил още председателят на управителния съвет на дружеството.

Дружеството трябва да търси възможности да се самофинансира, става ясно още от изявлението на Иванов. Той дал пример с европейската директива за питейните води, която поставя изискване да се взимат и тестват повече проби. В тази връзка ще бъде изготвен технико-икономически анализ за създаване на лаборатория, която да обслужва всички ВиК оператори.

Холдингът няма да се намесва в провеждането на обществени поръчки от ВиК операторите при реализацията на проектите по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.". Щял да дава само методически указания.

Законопроектът за ВиК е в процес на разработка. Предвижда се той да запази публичната собственост на ВиК инфраструктурата. Ще бъде въведен принципът една административна област - един ВиК оператор. Ще се намали регулаторната тежест. Ще се запази социалната поносимост на цената на ВиК услугите, за което има обществен консенсус.