Добре дошла, футболна есен! Някога такива бяха заглавията във вестници като "Народен спорт", "Футбол", "Работническо дело" и т.н., когато се откриваше новият футболен сезон. Още не е есен, но тя е такава в спортно отношение - за любимата игра "август е септември" по родните ширини - по текста на популярна българска песен от близкото минало.

Ако оставим това псевдопоетично начало, футболната есен предлага немислимо до неотдавна зрелище - ЦСКА 1948 срещу ЦСКА-София утре вечер от 20 часа на стадион "Васил Левски". Така започва откриващият кръг на Първа лига.

Знаково е, че този мач между двата отбора, претендиращи да са наследници на ЦСКА, се играе на метри от "Орлов мост", блокиран това лято и превърнал се в символ на желанието за промяна. Имаше няколко сблъсъка вече там. Какво ли ще се случи утре на стадиона във футболния сблъсък между доскоро съмишленици? На терена едва ли кой знае какво ще стане. А на трибуните?

Омразата между двата лагера придоби застрашителни размери. Вярно е, че голяма част от привържениците на ЦСКА застана зад клуба на Гриша Ганчев. Докато след първоначалното любопитство през 2016-2017 г., подръжниците на алтернативния ЦСКА 1948 са малцинство. Броят им намалява обратно пропорционално на успеха на клуба, изкачил се от четвъртото ниво на родния футбол до най-високото тази пролет.

Разбира се, това не пречи утрешният мач да е взривоопасен, а предвид късния си час на приключване и мястото на полицията ще се отвори доста работа.

Билети като за Шампионската лига

Всичко щеше да премине много по-спокойно, но премиерът Бойко Борисов влезе в ролята на лятно-есенен Дядо Коледа (защо ли?) и клекна пред фенските призиви от страна на ЦСКА-София и "Левски" за връщане на публиката по стадионите. Ако се продадат всички билети за "червеното" дерби, на "Васил Левски" трябва да има около 3000 зрители.

Вчера и днес между двата лагера нивата на напрежение станаха още по-високи. Тръгна слух в социалните мрежи и форуми, че ЦСКА 1948 ще обяви доста високи цени за правото на вход - 40-50 лв. за секторите "А" и "В", по 30 лв. за "Б" и "Г". Имаше и медийни публикации в подкрепа на това.

Малко по-късно официалният сайт на ЦСКА-София излезе с информация, която потвърждаваше спекулациите (виж долу, още е налична там). Има изречение, в което се казва следното:

"Червените фенове ще бъдат настанени в секторите "В" и "Г", а тези на домакините (доколкото ги има) - в сектор "А"."

В другия лагер настана бяс заради решението на клуба да отстъпи сектор "Г" на вражеския отбор. Отделно от това и за цените на билетите.

Днес ЦСКА 1948 официално съобщи, че в секторите "А" и "В" се влиза срещу 40 лв., а в "Б" и "Г" - за по 15 лв. Има корекция от първоначално обявеното в медии и от ЦСКА-София за трибуните зад вратите.

Запалянковците на ЦСКА 1948 ще седят в "А", като могат да си купят билети за там само онези, които са членове на сдружението, управляващо по устав отбора. Те са точно 101 души.

Това са доста високи цени на билети като за мач между български тимове. 

"Не искаме да има омраза. Да, решихме да пуснем 3000 пропуска свободно на пазара, всеки може да закупи билет закъдето поиска. Защо са такива цените ли? Този мач се чака повече от четири години, това е едно истинско дерби. Редно е на такива мачове цените на билетите да са по-високи, както е в Европа", коментира изпълнителният директор на ЦСКА 1948 Добрин Гьонов за Sportal.bg.

Остава да видим и доколко мачът ще е "както е в Европа".

Нажежаване в последните месеци

Нека си го кажем отсега: какво ще стане в двубоите между ЦСКА-София и ЦСКА 1948 е една от големите интриги за новия сезон. И покрай тях. Другата е какво ще се случи с "Левски", кой ще изпадне, кой ще вземе купата и т.н. и т.н. Само не и кой ще стане шампион, независимо от колебанията и промените в Разград. Както казва един приятел: българското първенство не е първенство, а "вторенство".

А отношенията между "армейците", застанали едни срещу други, още повече се нажежиха от средата на май, когато БФС реши да прекрати първенството на Втора лига и лидерът към момента - ЦСКА 1948, влезе директно. Броени дни по-късно делегация от видни привърженици на ЦСКА-София отиде при финансовия благодетел на "врага" Цветомир Найденов, за да го придума да се "върне" на "Българска армия" и изостави "числото". Лично Гриша Ганчев ги бе изпроводил. 

Найденов обаче не поддаде и оттогава започна "хибридна война" във фейсбук с феновете на ЦСКА-София. Той е много активен в социалната мрежа и почти не минава ден, без да подкачи другия лагер с провокации за ловешки произход и т.н. Доскорошните му единомишленици не остават длъжни. Те отвръщат саркастично и заканително, а онзи ден го поканиха на медиен диспут "кой кой е".

Засега такъв не се очертава, но утре ще има диспут на терена. Дано няма такъв на трибуните и край стадиона.

Тези дни в медиите се появиха четива как се стигна до разделението, кой "ЦСКА" какъв път извървя, откъде тръгна, как мина и докъде го докара. Историята е известна. БФС има грехове да се стигне дотук - направи компромиси и на двата клуба, за да ги има в този вид. То не бяха сливания, преобразувания, взети лицензи, премествания (ЦСКА-София), забавени членства, лицензи (ЦСКА 1948)...

И стигнахме дотам, че блокадата на "Орлов мост" - на метри от стадиона на ЦСКА и от място, наречено "Царевец", където се събираха "червени" фенове, е срещу модела, който ликвидира и голяма българска спортна марка - ЦСКА. Сега е напът да ликвидира и другата голяма - "Левски".

Но - каквото такова. Добре дошла, футболна есен!