Полицията няма да допусне ново блокиране на ключови кръстовища и пътни възли, обяви на брифинг в СДВР Тони Тодоров, заместник-началник на Охранителна полиция. Той говори пред медиите за нощната акция в столицата (и в цялата страна), при която бяха премахнати палатки и тенти от кръстовища, а движението беше пуснато. Имаше и задържани.

“От началото на протестите сме подчертавали, че тези действия не са заявявани и са нерегламентирани. След това вече ставаше въпрос за актове на гражданско неподчинение, рече Тодоров. - Вчера на база на всекидневния анализ в СДВР решихме да се предприемат действия както по възстановяване на обществения ред, така и на движението по кръстовищата. За тази цел в 4:15 часа с действия пристъпихме на тези места и чрез високоговорител разпоредихме на присъстващите да освободят пътното платно и да приберат всички разположени там предмети."

Употребена ли е физическа сила?

"Категорично заявявам, че физическа сила беше използвана само срещу едно лице на площад "Орлов мост", което категорично е отказало да се отстрани от платното. Самото лице няма претенции към нас, беше хванат под мишници и изведен от кръстовището. 12 са задържани, 8 от тях са в Първо РПУ за неизпълнение на полицейски разпореждания - отказали са да напуснат кръстовището, и три лица са отведени за установяване на тяхната самоличност. На осемте ще бъдат съставени актове. Лицата започват да излизат вече от Първо РПУ", отговори той.

Той каза, че има стотици жалби от граждани по повод блокадите.

"След толкова дни на протести в СДВР в последната една седмица са постъпили стотици сигнали и жалби от граждани. Една от жалбите е с 422 подписа на граждани, недоволни от създалото се блокиране на кръстовища и дебело подчертавайки в своята жалба, че се ограничава свободното право на придвижване, което е конституционно право. Протестите също са право на всеки, но то е уредено с определени подзаконови нормативни актове и по определен ред и начин. Затова предприехме действия по възстановяване на обществения ред и движение, за да гарантираме правото на гражданите, чието мнение се различава от това на протестиращите", обясни полицейският шеф.

Всички арестувани ще бъдат освободени след съставяне на актове за полицейско разпореждане.

Собственикът на микробуса на майките "Системата ни убива“ е отказал да премести буса, затова се наложило да бъде репатриран и паркиран на наказателен паркинг в "Подуяне". След наказателна глоба може да бъде прибран от собственика си.

"Оттук нататък няма да позволяваме престоя на такива преместваеми обекти по кръстовища, ще осигурим правото на гражданите да се придвижват свободно”, категоричен бе Тодоров.

По-късно СДВР разпространи и видео от сутрешното разчистване на кръстовищата.