Хиляди израелци протестираха вчера пред резиденцията в Йерусалим на премиера Бенямин Нетаняху, срещу когото нараства обществен гняв заради обвиненията в корупция и икономическата криза, предизвикана от коронавируса, предаде Ройтерс.

"Времето ти изтича!", гласеше текст, прожектиран с огромни букви върху сградата, пред която демонстрантите скандираха искания за оставка и развяваха национални знамена.

За оставката на Нетаняху се настоява, защото не се е справил със защитата на работни места и бизнеси, засегнати от пандемията.

През последните седмици протестното движение се засили, а критици на премиера изтъкват, че той отклонява вниманието си от проблемите заради делото срещу него за корупция.

Резиденцията на Нетаняху в израелската столица.

Десният министър-председател, получил пети мандат през май след избори, в които получи почти равен резултат с този на съперника си, обвинява демонстрантите, че погазват демокрацията, а медиите - че насърчават разкола.

Протестите не се ограничиха само пред резиденцията на Нетаняху. Много израелци се събраха по мостове и пътни кръстовища в цялата страна.

На оживен надлез северно от израелския търговски хъб Тел Авив демонстрантите развяваха черни знамена и скандираха лозунги, а преминаващи под тях автомобили надуваха клаксони.

През май Израел отмени частичната карантина, която овладя разпространението на заразата. Втора вълна от COVID-19 обаче и свързани с нея ограничения доведоха до спад в одобрението за премиера под 30 на сто.

Впоследствие много ограничения бяха отменени, за да се стимулира икономиката, но безработицата е около 21,5 на сто, като очакванията са през 2020 г. икономиката да се свие с 6 процента.

БТА