Жените в менопауза може да се окажат дискриминирани, като не бъдат допускани в ресторанти или на закрити места, където се мери дистанционно температура като мярка срещу пандемията от новия коронавирус, съобщи "Дейли мейл", като се позовава на експерти.

Термометрите, които се използват за дистанционно отчитане на температурата, измерват топлината на кожата, а при жените в менопауза тя се почаква за кратко при настъпването на "гореща вълна". В такива случаи обаче като цяло телесната температура не е повишена, както се случва при възпалителен процес.

"Изключително важно е да се въведат мерки, които ще осигурят на жените в менопауза непредубедено отношение на места като летища например, защото тъкмо там те биха изпитали физиологична реакция", казва д-р Орнела Капелари от платформата за женско здраве МегсМенопоз.

Учени твърдят, че дистанционните термометри, използвани масово за проверка на температурата при пандемията при влизане в затворени помещения не са надежден инструмент за засичане на коронвируса. Те не мерят температурата точно и дават само обща представа. Освен това много хора са заразени, но не проявяват симптоми и те биха преминали през проверките с термометър, въпреки че са носители на инфекцията.

БТА