САЩ оцениха положително изгонването от Словакия на руски дипломати, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

САЩ приветстват неотдавнашните мерки, предприети от Словакия за защита на суверенитета й от заплахите от страна на чуждестранни нарушители, написа говорителката на Държавния департамент Морган Ортегас на страницата си в туитър.

Министерството на външните работи на Словакия потвърди, че трима сътрудници на посолството на Русия в Братислава са изгонени от страната заради подозрения в шпионаж.

"Съгласно информация от словашките разузнавателни служби дейностите им са били несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения", посочи говорител на министерството в изпратено по имейл изявление, цитирано от Ройтерс.

Освен това са извършени злоупотреби с визи, издадени в генералното консулство на Словакия в Санкт Петербург, и в тази връзка е било извършено сериозно престъпление на територията на друга страна членка на ЕС и НАТО, допълва комюникето.

Министерството не посочи повече подробности, но посочените основания свързват експулсирането с убийството на бивш чеченски бунтовник с грузинско гражданство в Берлин миналото лято.

Словашки медии, както и сайтът за разследваща журналистика "Белингкат", съобщиха, че един от заподозрените съучастници, макар и не в самата стрелба, е пътувал до Европа със словашка виза.

Германската прокуратура обвини през юни руските власти, че са поръчали убийството и посочи като извършител руснак.

Във връзка с това дело Германия експулсира двама служители на руското посолство през декември.

Кремъл категорично отрича всякаква връзка между убийството и руските власти.

Руското министерство на външните работи заяви, че ще отговори на изгонването на руски дипломати от Словакия с огледални мерки, предаде Ройтерс, като се позова на агенция РИА Новости.