Сериозни проблеми в управлението на болницата в Добрич установиха при проверка на място здравният министър Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. На брифинг оттам двамата обявиха, че е била въведена практика да се смесват потоците на пациенти, всички болни се обслужвали от един и същ персонал, цивилни хора без лични предпазни средства влизали в болницата.

„Видях в болницата някои неща, които не ми харесаха”, каза д-р Костадин Ангелов.

И добави, че ще инициира събрание за избор на нов директор и промени в съвета на директорите в лечебното заведение. 

Болницата в Добрич е в тежко положение от седмици. Здравното заведение е без специалисти, които да се грижат за заразените с COVID-19 и тези с белодробни болести. 40 пациенти са поверени на двама млади гастроентеролози, които изнемогват и настояват проблемът да бъде разрешен час по-скоро. Появиха се и сигнали, че ръководството на болницата не обръща внимание на проблемите, възникнали от лечението на болни с коронавирус. Преди четири дни окръжната прокуратура започна и проверка в болницата. 

Здравният министър днес заяви, че разпространението на коронавируса се дължи най-вече на неспазването на противоепидемичните мерки - не се носят маски и ръкавици, не се спазва дистанция.

Той предупреди, че към към края на годината, когато ще има и сезонен грип, нещата може да станат неуправляеми.

„Ситуацията в Добрич не е добра. Не е драматична, но не е добра. През май имаше 0 случаи, през юни - 7, през август - 580. Това е притеснителен ръст. Циркулацията на вируса е интензивна. Ако не се вземат мерки, тази тенденция ще продължи”, заяви и държавният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Кунчев, който тези два дни ще бъде в Добрич, дори обяви, че болницата „подпомага разпространението на вируса”.

„Тенденцията не е добра, но може да се обърне в рамките на 2-3 седмици”, каза д-р Кунчев.

Той спомена и това, че здравните заведения вече започнали "да крадат кадри". И ще се търси решение на този проблем.

Обнадеждаващо за коронавируса

На фона на тревожните констатации в Добрич, доц. Кунчев обяви, че има обнадеждаващо овладяване на болните от коронавирус. 

"След значителния ръст има тенденция. През последните три седмици достигнахме едно плато, което е доста обнадеждаващо. Надявам се това да е устойчива тенденция". 

"Заболеваемостта в страната е много разнообразна. При инфекция като COVID-19 пълно спиране не може да има. Това, което е достижимо, е да поставим инфекцията под контрол, за да не изпадне в колапс здравната система", обясни той.

По думите му все още под риск са домовете за възрастни хора и социалните домове. Избори, че е имало пробив в Русе, София и Варна, но те били вече ограничени. 

Той посочи още, че България не е изолиран случай. В последните седмици има ръст на болните на Балканите, единствено Гърция е с малко по-добри показатели от България, каза Кунчев. 

Накрая повтори, че хората не вярват в това, че има коронавирус. Имало опасност при идването и новите инфекции през есента нещата да станат неуправляваеми.