Какво би станало, ако германски турист, попаднал в Добрич, се зарази с коронавирус и се наложи да бъде приет в местната болница? Ще го лекува гастроентеролог, тъй като в МБАЛ-Добрич няма нито един инфекционист и/или пулмолог (двамата пулмолози били в болнични). Тези специалисти са особено дефицитни - в цяла България инфекционистите са не повече от 160. В добричката болница, както, впрочем, и във всички останали български болници, не достигат и медицински сестри. Както се разбра наскоро, заради липсата на персонал през нощта там дежурят лекар, сестра и санитарка.

На германския турист може да му се случи и това: да му откажат прием в добричката болница (тъй като там има 26 пациенти с коронавирус) и да му се наложи да си търси друга болница. Трябва обаче да знае, че ако състоянието му се влоши, не навсякъде са опитни в интубирането, а българското здравеопазване не разполага с хеликоптери. В момента се подготвя закупуването на три, в краен случай може да се ползват “Кугър”-ите, които са към Министерството на отбраната. Стига да се намери кой да разреши.

Как стоят нещата в България

Германският институт “Роберт Кох” не е имал предвид лошото състояние на българското здравеопазване, когато е поставил областите Добрич, Варна и Благоевград в списъка си с предупреждения за пътуване. Причината е значителният ръст на заразите в десет нови региона на EС, сред които и трите български области. Още преди “Роберт Кох” да ги включи в списъка си, Белгия въведе задължителна 14-дневна карантина и задължителен PCR-тест за българи, пристигащи от региони, където се намират трите области - Североизточен и Югозападен.

И наистина: от месец и половина нещата в България са извън релси - и по отношение на мерките и контрола по спазването им, и по отношение на заболеваемостта. Според данните на Единния информационен портал, през изминалата седмица е имало най-много жертви от началото на пандемията досега.

И други се изплашиха: стигна се до парадокса Украйна да въведе от 3 август PCR-тест за българи, влизащи в страната, а само три дни по-рано България отмени задължителните PCR-тестове за украински туристи. За отмяната им настояха от туристическия бранш на среща с вицепремиера Марияна Николова, на която туроператори заплашиха да излязат на протест, ако това не се случи.

През уикенда обаче представители на германските туроператори обясниха на Николова друго: че предупреждения като това на института “Роберт Кох” карат германските туристи да се въздържат от почивки в България. На среща с Николова, която след ремонта на кабинета пое и туризма, те са предлагали да се осигури директен трансфер на туристите към хотелите - в името на тяхната безопасност. Двете страни са обсъждали и възможността потенциалните туристи да бъдат убедени, че заразата е предимно в старчески домове във Варна и Добрич, сиреч - клъстерна. Освен това Николова щяла да говори с Министерството на здравеопазването, за да се акцентира, че България е с най-ниска смъртност от коронавирус. Нищо, че това е много далеч от истината.

В същото време българските власти още се помайват за карантинните хотели за туристите, докато Гърция още в началото на юли обяви дестинациите, където ще има места за настаняване за туристи, заразили се с коронавирус по време на почивката си. Едва в началото на август Николова съобщи за два такива. Граждани на Несебър обаче заплашиха с протести, тъй като предвиденият хотел “Дел Мар” се намира на оживено място, а никой не се е допитал до тях. От Министерството на туризма съобщиха, че ще бъде заменен с друг. Такъв обаче още не е обявен.

И още нещо: от една страна правителството загърбва ограниченията и отслабва контрола върху мерките, а от друга намали данъчни ставки, свързани с един от най-сивите сектори. ДДС за заведенията за хранене, за фитнеси, за някои екскурзии, както и за бира и вино стана 9%. Наливане от пусто в празно, защото чуждестранните туристи едва ли биха рискували да дойдат в България, дори и алкохолът на Черноморието да поевтинее още повече. Данните го потвърждават: спадът на туристи от чужбина заради коронавируса възлиза на близо 60%.

Нищожно малко

И още данни, цитирани вчера от министър Николова: от 1 юни до 6 август нощувките на германски туристи в местата за настаняване в цялата страна са малко над 34 000. Нищожно малко, дори и при тенденцията да се крият нощувки. Още миналото лято туристическият бранш отчете спад на туристите от Германия - за цялата 2019 те са били малко над 761 000. А както е тръгнало, тази година може и да не надминат 150 000.

Видеа в социалните мрежи показват, че бившата министърка на туризма Николина Ангелкова почива на “Албена”. За чуждите туристи това би трябвало да е повече от реклама, че курортите между Варна и Добрич са безопасни.

"Дойче веле"