Държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди вчера за нарастващ авторитаризъм в Русия, Китай и Иран, който заплашва свободите по света, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Помпейо, който пристигна вчера в Чехия на обиколка в четири централноевропейски страни, отдаде почит на американските войници, освободили западна Чехословакия през 1945 г., и изтъкна ценностите, споделяни от американци и чехи.

Посещавайки монумента "Благодаря ти, Америка" в град Пилзен, Помпео призова за постоянна бдителност за опазване на демократичния напредък, постигнат след Втората световна война и отново след разпадането на Съветския съюз.

"Струва си да си спомним, дори когато празнуваме, че тъй като авторитаризмът е все още жив в Пекин, Москва и Техеран, остава да се свърши още работа", заяви Помпейо в кратко слово пред паметника в присъствието на чешкия си колега.

Помпео планира да използва визитата си в Чехия, която продължава днес, за да призове домакините си да отблъснат руското и китайското влияние, отбелязва агенцията. Той ще се срещне с чешкия президент Милош Земан и с премиера Андрей Бабиш, за да обсъдят сътрудничеството в ядрената енергетика и "усилията за противопоставяне на зловредните действия на Русия и комунистически Китай", съобщи Държавният департамент.

По време на визитата в Прага Помпео сподели, че страните все повече осъзнават, че има заплахи пред националната сигурност при разработването на 5G мрежите.

"Течението се обръща, няма съмнение по въпроса, против съмнителните мрежи за ценностите на свободните нации и вие определено водите в това отношение", заяви държавният секретар пред Бабиш. 

Помпео бе запитан и за решението от май 2019 г. на администрацията на Тръмп да сключи сделка за продажба на оръжие със Саудитска Арабия и други страни на стойност 8 милиарда долара. Държавният глава заобиколи процеса по разглеждане на споразумението от Конгреса като обяви извънредно положение заради търканията с Иран.

"Всичко направихме по правилата", заяви той. "Гордея се с работата на моя екип. Постигнахме наистина добър резултат. Предотвратихме загубата на животи".

Обиколката на американския държавен секретар включва също Словения, Австрия и Полша.