Лидерът на "Воля" Веселин Марешки обяви преди малко пред БНР, че смята Великото народно събрание за "абсолютно ненужна конструкция", идеята на Борисов за неговото свикване - губене на време, и че партията му вероятно няма да гласува за това.

„Считам за голямо губене на време, особено в този момент, в който държавата има нужда от работа всеки един ден за справяне с последиците от пандемията и за развитие на държавата, ние да губим време в преминаване през едно Велико народно събрание.“

Според него Конституцията може да бъде променяна и от обикновено Народно събрание. Именно поради тази причина "Воля" вероятно щяла да гласува против идеята на Борисов. 

Все пак - уточни Марешки - неговата формация ще очаква да види конкретни предложения и тогава ще вземе окончателното си решение. 

Манолова към Борисов: Кой ви написа речта? Пеевски, ДПС? Кой?

С кого се разбрахте, г-н Борисов, за 160 гласа в парламента, за да ви приемат „новата конституция”  – с ДПС и БСП ли?

 Това бе първата реакция на Мая Манолова от "Изправисе.БГ" по повод искането на Бойко Борисов за свикване на ВНС, за което обаче е нужна подкрепата на 160 депутати в парламента. Без подкрепа от БСП или от ДПС такова мнозинство не е възможно в настоящия състав на Народното събрание. 

По думите й ходът на Борисов е "отчаян", опит за печелене на време и "прах в очите".

"Питам  Борисов кой му написа речта днес за промяната в конституцията? Пеевски, Маджо, приятелският кръг, Домусчиев? В България при Борисов от 10 години мафията си има държава и хазна, а сега вече явно иска да си има и конституция", добави Манолова. 

Манолова припомни още, че процедурите за свикване на ВНС са такива, че на практика изборите биха били около датата, на която биха били и редовните парламентарни избори (мандатът на 44-ия парламент изтича на 26 март - б.р.). 

Хората не го искат за премиер, той се опитва да им предлага нова конституция”, каза още Манолова.

Припомняме, че по-рано днес в извънредно обръщение към нацията премиерът Борисов обяви, че ГЕРБ ще внесе проект на нова Конституция и ще поиска събирането на Велико народно събрание и когато това стане - самият той ще си подаде оставката. 

Основните акценти от предложението на Борисов - намаляване на броя на депутатите на 120; създаването на два съдебни съвета - прокурорски и съдийски; намаляване на мандата на главния прокурор на 5 години; въвеждането на индивидуална конституционна жалба и изслушването на главния прокурор от НС на всеки шест месеца. 

Припомяме, че и че за свикването на ВНС са нужни гласовете на 2/3 от депутите, а управляващата коалиция ги няма. Дори към тях да се добавят тези от ДПС, те пак няма да стигнат, затова гласовете на ВОЛЯ и независимите са ще са критични.